Stoppen met roken in VK kan meer dan miljoen mensen uit armoede halen

Uit analyse van overheidsgegevens die zijn uitgevoerd voor actie op het gebied van roken en gezondheid (ASH), blijkt dat de dodelijke verslaving van tabak en de enorme winsten van de tabaksindustrie meer dan een miljoen (1.011.000) mensen in armoede brengen in het VK [1].

Zeven van de tien volwassen rokers willen stoppen met roken, en driekwart betreurt het ooit te zijn begonnen [2], maar de meesten deden dit als kinderen, voordat ze zich realiseerden hoe moeilijk het is om te stoppen [3]. Meer dan tweederde van degenen die proberen te roken, worden regelmatig rokers [4] en ontwikkelen een dure en vaak levenslange verslaving die ziekte, invaliditeit en voortijdige sterfte veroorzaakt.

Onze analyse toont aan dat als direct gevolg van de kosten van tabaksverslaving:

447.000 extra huishoudens in het VK leven in armoede
Meer dan een miljoen (1.011.000) mensen, waaronder meer dan een kwart miljoen (263.000) kinderen, zijn in armoede gedreven
143.000 gepensioneerden leven in armoede, waardoor het aandeel gepensioneerden (met minstens één roker in het huishouden) in armoede toeneemt van 14,88% naar 26,47%
Zonder de kosten van roken, zou het armoedepercentage dalen van bijna een derde (31,3%) van de huishoudens met ten minste één roker tot ongeveer een op de vijf (22,3%).

Deze armoede waar veel rokers onder lijden, gaat gepaard met de enorme winst die de tabaksindustrie maakt:

De vier grootste transnationale tabaksfabrikanten (British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International en Philip Morris International) maken alleen al in het VK meer dan £ 1,5 miljard winst [5]
British American Tobacco heeft zijn vertrekkende CEO, Nicandro Durante, beloond met een ‘gouden parachute’ van £ 7,5 miljoen als onderdeel van zijn exitpakket voor september 2019 [6]
Deborah Arnott, Chief Executive van ASH zei:

Hoge tabaksprijzen kunnen rokers helpen stoppen en stoppen met het beginnen met roken, maar armere rokers zijn meestal meer verslaafd en vinden het moeilijker om te stoppen. Erger nog, ze zijn onevenredig benadeeld als ze dat niet doen, vanwege hun kleinere inkomsten.

Daarom is het van vitaal belang dat rokers de steun krijgen die ze nodig hebben om te stoppen, gefinancierd door een ‘vervuiler betaalt’-aanpak. Dit zou de extreem winstgevende transnationale tabaksbedrijven dwingen te betalen om te stoppen met roken.

Alison Dunn, CEO Citizens Advice Gateshead, zei:

“Het aanpakken van armoede is complex en vereist wetgevende en sociale verandering. Te veel mensen in onze gemeenschappen leven in armoede, en veel huishoudens, waaronder kinderen, worden geconfronteerd met te voorkomen ongelijkheden.

De kosten van tabak brengen elk jaar honderdduizenden mensen in armoede. Daarom is het zo belangrijk dat nationale en lokale overheden de nodige stappen ondernemen om mensen te helpen stoppen. Met de juiste ondersteuning kunnen vele duizenden mensen tegelijkertijd ontsnappen aan tabaksverslaving en armoede. ”

aanbevelingen

Maatregelen van de centrale overheid om rokers uit de armoede te halen, moeten het volgende omvatten:

Het opleggen van een ‘vervuiler betaalt’ heffing aan de tabaksfabrikanten om tabakscontrole te financieren, waaronder antirookcampagnes, handhaving en gerichte ondersteuning voor rokers om te stoppen.
Strengere regelgeving voor tabaksmarketing, waaronder bijvoorbeeld het verplicht stellen van detailhandelaren om een ​​licentie te hebben, het verhogen van de leeftijd van verkoop en het eisen van bijsluiters die stoppen bevorderen.
Lokale autoriteiten spelen ook een sleutelrol. Ze moeten hun eigen lokale prevalentiedoelen en strategieën voor roken vaststellen om deze te bereiken in overeenstemming met de aanbevelingen in het rapport ‘The End of Smoking’ dat is ontwikkeld door ASH en Fresh in samenwerking met lokale autoriteiten, de NHS en het maatschappelijk middenveld, waaronder [7] :

Ondersteunende rookvrije omgevingen
Promotie van een jaarlijkse stoppoging
Ondersteuning bieden bij stoppen met roken
Referenties

[1] ASH. Roken en armoede . 2019.

[2] Nationale steekproef van 3.717 volwassen rokers in Engeland (18+ jaar) die hebben deelgenomen aan een web-enquête uitgevoerd tussen maart en juni 2018. Project International Tobacco Control (ITC): 29 landen.

[3] DHSC. Op weg naar een rookvrije generatie: een tabakscontroleplan voor Engeland . 2017

[4] Max Birge, Stephen Duffy, Joanna Astrid Miler, Peter Hajek. Welk deel van de mensen die één sigaret proberen, worden dagelijkse rokers? Een meta-analyse van representatieve enquêtes , onderzoek naar nicotine en tabak, volume 20, nummer 12, pagina’s 1427–1433. 2018.

[5] Branston JR en Gilmore A. De extreme winstgevendheid van de Britse tabaksmarkt en de reden voor een nieuwe tabaksheffing , Universiteit van Bath. 2015.

[6] Dagelijkse Telegraaf. British American Tobacco investeerders woede over £ 7,5 miljoen gouden parachute voor ex-chief executive . 2019.

[7] ASH, The End of Smoking , 2019