Nieuwe, injecteerbare gel die chronische lage rugpijn sterk kan verminderen

Een experimentele formulering van een hydrogel, geïnjecteerd in tussenwervelschijven, bleek veilig en effectief te zijn bij het substantieel verlichten van chronische lage rugpijn veroorzaakt door degeneratieve schijfziekte (DDD), volgens nieuw te presenteren onderzoek op de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de Society of Interventional Radiology in Boston. Hydrogels worden al een aantal jaren gebruikt om DDD te behandelen, maar de huidige studie is de eerste test van deze specifieke gel bij mensen.

Na zes maanden rapporteerden alle deelnemers aan dit kleine onderzoek significant minder lage-rugpijn – afnemend van een gemiddeld zelfgerapporteerd pijnniveau van 7,1 tot 2,0 op een schaal van nul tot 10. Ze ervoeren ook een sterk verbeterde fysieke functie, met gemiddelde scores daalde van 48 naar 6 op een vragenlijst om de impact van lage-rugpijn te meten bij het voorkomen van patiënten in het vermogen om normale activiteiten uit te voeren.

“Als deze bevindingen in verder onderzoek worden bevestigd, kan deze procedure een veelbelovende behandeling zijn voor chronische lage-rugpijn bij degenen die onvoldoende verlichting hebben gevonden van conservatieve zorg”, zegt hoofdauteur Douglas P. Beall, MD, FSIR, hoofd van radiologiediensten bij Clinical Radiology of Oklahoma. “De gel is gemakkelijk toe te dienen, vereist geen open operatie en is een gemakkelijke procedure voor de patiënt.”

De gel die in dit onderzoek is gebruikt, Hydrafil™, is een hydrogel van de tweede generatie die is ontwikkeld door ReGelTec, Inc. In 2020 ontving het de FDA-doorbraak als apparaat, wat een versnelde beoordeling mogelijk maakt wanneer vroeg bewijs suggereert dat een experimenteel product een effectievere behandeling kan bieden dan het huidige mogelijkheden om een ​​ernstige aandoening te behandelen. Dr. Beall is medisch adviseur van het bedrijf.

Het onderzoeksteam nam 20 patiënten op in de leeftijd van 22 tot 69 jaar met chronische DDD-lage-rugpijn. Elk beschreef hun pijn als vier of hoger op de 10-puntsschaal. Geen van hen had meer dan milde verlichting gevonden van conservatieve zorg, waaronder rust, pijnstillers, fysiotherapie en rugbraces.

Patiënten werden voor de procedure verdoofd en de gel werd verwarmd om een ​​dikke vloeistof te worden. Geleid door fluoroscopische beeldvorming, gebruikten onderzoekers een 17-gauge naald om de gel rechtstreeks in de aangetaste schijven te injecteren, waar de gel scheuren en scheuren opvulde en zich aan het midden en de buitenste laag van de schijf hechtte.

“We hebben echt geen goede behandelingen voor degeneratieve schijfziekte, afgezien van conservatieve zorg”, zei Dr. Beall. “Chirurgie is statistisch gezien niet effectiever dan conservatieve zorg en kan de zaken mogelijk verergeren; zenuwablatie is geschikt voor slechts een paar patiënten; en bestaande hydrogels worden door een incisie ingebracht als een zachte vaste stof, die op zijn plaats kan vallen als je niet zo goed bent in het plaatsen ervan.”

“Omdat deze gel injecteerbaar is, vereist het geen incisie en vergroot het de hele schijf, waardoor de structurele integriteit wordt hersteld, iets wat we momenteel niet kunnen doen,” zei hij.

Degeneratieve schijfziekte is de belangrijkste oorzaak van chronische lage rugpijn, een van ‘s werelds meest voorkomende medische aandoeningen. Gezonde schijven dempen de wervels van de wervelkolom, waardoor beweging en flexibiliteit wordt vergemakkelijkt. Bij normale veroudering kunnen ze echter droog, dun, gebarsten of gescheurd worden, wat pijn of bewegingsverlies kan veroorzaken. Op 60-jarige leeftijd hebben de meeste mensen op zijn minst enige schijfdegeneratie.

Samenvatting 45: Behandeling van pijnlijke lumbale degeneratieve schijfziekte: een haalbaarheidsstudie. D. Beall, K. Amirdelfan, P. Nunley, T. Phillips, I. Navarro, A. Spath. Jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst, 11-16 juni 2022.