Nieuwe benadering voor de behandeling van hersentumoren

Bevindingen van een zevenjarig onderzoeksproject suggereren dat er een nieuwe benadering zou kunnen zijn voor de behandeling van één van de meest voorkomende en verwoestende vormen van hersenkanker bij volwassenen – Glioblastoma Multiforme (GBM).

In een collegiaal getoetste studie gepubliceerd door BMC Cancer, laten wetenschappers van de Universiteit van Surrey zien dat een korte keten van aminozuren (het HTL-001-peptide) effectief is in het richten op en remmen van de functie van een familie van genen die verantwoordelijk zijn voor de groei van GBM – Hox-genen. De studie werd uitgevoerd op cel- en diermodellen.

Het HTL-001-peptide dat in het onderzoek werd gebruikt, heeft veiligheidstests ondergaan en is geschikt voor patiëntenonderzoek. Deze onderzoeken worden nu overwogen bij GBM en andere vormen van kanker.

Hardev Pandha, projectleider en hoogleraar medische oncologie aan de Universiteit van Surrey, zei: “Mensen die lijden aan Glioblastoma Multiforme hebben een overlevingspercentage van vijf procent over een periode van vijf jaar – een cijfer dat in decennia niet is verbeterd. Hoewel we nog in het begin van het proces zijn, biedt ons zevenjarig project een sprankeltje hoop voor het vinden van een oplossing voor de ontregeling van het Hox-gen, dat wordt geassocieerd met de groei van GBM en andere vormen van kanker, en waarvan is bewezen dat het al zoveel jaren ongrijpbaar is als doelwit.”

Ironisch genoeg zijn Hox-genen verantwoordelijk voor de gezonde groei van hersenweefsel, maar worden gewoonlijk bij de geboorte tot zwijgen gebracht na krachtige activiteit in het groeiend embryo. Als ze echter ongepast weer worden ‘aangezet’, kan hun activiteit leiden tot de progressie van kanker. Ontregeling van het Hox-gen wordt al lang erkend in GBM.

Het project is uitgevoerd in samenwerking met de universiteiten van Surrey, Leeds en Texas, en HOX Therapeutics, een start-up bedrijf van de University of Surrey, gevestigd in het Surrey Research Park van de universiteit.

Professor Susan Short, co-auteur van de studie van de Universiteit van Leeds, zei: “We hebben dringend nieuwe behandelingsmogelijkheden nodig voor deze agressieve hersentumoren. Het richten op ontwikkelingsgenen zoals de HOX-genen die abnormaal zijn ingeschakeld in de tumorcellen, zou een nieuwe en effectieve manier kunnen zijn om te voorkomen dat glioblastomen groeien en levensbedreigend worden.”

James Culverwell, CEO van HOX Therapeutics, zei: “HOX Therapeutics is verheugd om bij dit project betrokken te zijn en we hopen dat dit onderzoek met onze voortdurende steun uiteindelijk zal leiden tot nieuwe en effectieve behandelingen voor zowel hersen- als andere kankers waarbij overexpressie van het HOX-gen een duidelijk therapeutisch doelwit is.”

Vertaling persbericht : Andre Teirlinck