Nierziekte waarschijnlijk veroorzaakt door obesitas

Een studie geleid door onderzoekers van de Universiteit van Manchester en de Manchester University NHS Foundation Trust (MFT) heeft aangetoond dat obesitas waarschijnlijk een verhoogd risico op nierziekte veroorzaakt.

Gepubliceerd in Cardiovascular Research, suggereren de bevindingen – gebaseerd op big data en een unieke bron van nierweefsel gefinancierd door Kidney Research UK – dat het aanpakken van obesitas een krachtige impact kan hebben op de gezondheid van de nieren.1

Met behulp van gegevens van ongeveer 300.000 deelnemers aan de UK Biobank – een van ‘s werelds grootste biomedische databases en eerdere genoombrede associatiestudies – heeft het wetenschappelijke team informatie verzameld over de twee meest voorkomende maten van obesitas, body mass index (BMI) en middelomtrek ( WC), en verschillende metingen van de nierfunctie.

De meeste van de eerdere onderzoeken hebben niet kunnen verklaren of de relatie tussen obesitas en nierziekte niet meer was dan een associatie.

Door middel van een techniek genaamd Mendeliaanse randomisatie – die mensen groepeert volgens een genetische code die willekeurig is toegewezen bij de geboorte en elke vooringenomenheid wegneemt – ontdekten ze dat toenemende waarden van genetisch voorspelde BMI en WC causaal geassocieerd waren met de metingen van de nierfunctie.

Het team kon aantonen dat het causale effect van obesitas op de nieren slechts gedeeltelijk wordt gemedieerd door hoge bloeddruk en type 2 diabetes.

Door analyse van 467 nierweefselmonsters ontdekte de studie ook de kenmerken van obesitas op de menselijke nier – groepen genen en paden die mogelijk de effecten van obesitas op de nier kunnen verklaren.

Eerste auteur, Dr. Xiaoguang Xu van de Universiteit van Manchester, zei: “Obesitas en nieraandoeningen zijn veelvoorkomende complexe aandoeningen met een toenemende klinische en economische impact op de gezondheidszorg over de hele wereld.

“Ons bewijs onderbouwt de waarde van gewichtsverlies als een strategie om een ​​achteruitgang in de gezondheid van de nieren te voorkomen of om te keren, en ook om het risico op nierziekte te verminderen.

“Dus we hopen dat onze bevindingen zullen helpen om verder onderzoek te stimuleren en de ontwikkeling van volksgezondheidsbeleid te stimuleren om de gezondheid van de nieren te verbeteren en nieraandoeningen te voorkomen door gewichtsverlies aan te moedigen.”

Hoofdonderzoeker Professor Maciej Tomaszewski van de Universiteit van Manchester is ook een arts-consulent in Manchester Royal Infirmary, onderdeel van MFT.

Hij zei: “Chronische nierziekte treft meer dan 10 procent van de volwassenen wereldwijd en er wordt voorspeld dat het een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid wordt. Met behulp van Mendeliaanse Randomisatie konden we een mogelijk causaal effect aantonen dat overgewicht heeft op de gezondheid van de nieren en het risico op chronische nierziekte en verschillende andere nieraandoeningen.

“Door de analyse van een van de grootste verzamelingen van menselijke niermonsters, hebben we de specifieke nierroutes ontdekt die verband houden met de body mass index / tailleomtrek – dit zijn de meest waarschijnlijke biologische verbanden tussen obesitas en niergezondheid en -ziekte.”

Dr. Aisling McMahon, uitvoerend directeur: onderzoek, innovatie en beleid bij Kidney Research UK, zei: “Studies zoals deze van de Universiteit van Manchester dragen bij aan een groeiend aantal bewijzen dat suggereert dat obesitas een directe oorzaak is van nierziekte.

“Drie miljoen mensen in het VK leven al met een nierziekte. Nu de niveaus van zwaarlijvigheid toenemen, zou dit cijfer snel kunnen stijgen. De bevindingen van het Manchester-team tonen de noodzaak aan om een ​​gezonde levensstijl te bevorderen om de gezondheid van de nieren te verbeteren. Zodra iemand nierpatiënt wordt, is hij of zij een nierpatiënt voor het leven omdat er geen genezing is. Als de grootste liefdadigheidsinstelling voor nierziekteonderzoek in het VK, zijn het vinden van nieuwe en transformerende behandelingen en manieren om nierziekte te voorkomen onze belangrijkste prioriteiten. Dit betekent dat onze inspanningen om te voorkomen dat mensen een nierziekte ontwikkelen net zo belangrijk zijn als het vinden van nieuwe manieren om het te behandelen.”

1.  Xu X, Eales JM, Jiang X, Sanderson S, Drzal M, Saluja S, Scannali D, Williams B, Morris AP, Guzik TJ, Charchar FJ, Holmes MV, and Tomaszewski M. Contributions of obesity to kidney health and disease: insights from Mendelian randomization and the human kidney transcriptomics. Cardiovascular Research. 2022. doi:10.1093/cvr/cvab357.