Nicotine bevordert hersentumoren bij longkankerpatiënten

Wake Forest-onderzoekers suggereren dat nicotine vervangende therapieën mogelijk niet geschikt zijn om te stoppen met roken voor deze populatie.

ROCKEFELLER UNIVERSITY PRESS

Onderzoekers van de Wake Forest School of Medicine hebben ontdekt dat nicotine de verspreiding van longkankercellen naar de hersenen bevordert, waar ze dodelijke metastatische tumoren kunnen vormen. De studie, die op 4 juni werd gepubliceerd in Journal of Experimental Medicine (JEM), suggereert dat nicotinevervangende therapieën mogelijk geen geschikte strategieën zijn voor longkankerpatiënten die proberen te stoppen met roken. Bovendien tonen de onderzoekers aan dat het van nature voorkomende parthenolide medicijn nicotine geïnduceerde hersenmetastase bij muizen blokkeert, wat een mogelijke therapeutische optie is voor deze mensen.

Tot 40% van de longkankerpatiënten ontwikkelt hersenmetastase en hun gemiddelde overlevingstijd is minder dan zes maanden. “Er is dringend behoefte aan inzicht in de mechanismen die hersenmetastase stimuleren, zodat effectievere therapieën kunnen worden ontwikkeld”, zegt dr. Kounosuke Watabe, hoogleraar kankerbiologie aan de Wake Forest School of Medicine in Winston-Salem, NC.

Het roken van sigaretten is een belangrijke risicofactor voor longkanker, maar hoe het de ontwikkeling van hersenmetastase beïnvloedt, is onduidelijk. Watabe en collega’s onderzochten 281 patiënten met vergevorderde longkanker en ontdekten dat hersenmetastase veel vaker voorkwam bij patiënten die bleven roken dan bij patiënten die nog nooit hadden gerookt of met succes waren gestopt.

Watabe en collega’s ontdekten dat bij muizen de verspreiding van longkankercellen naar de hersenen wordt aangedreven door nicotine, een belangrijk onderdeel van tabaksrook dat op zichzelf niet kankerverwekkend is. “Veel kankerpatiënten vinden het moeilijk om te stoppen met roken, zelfs na hun diagnose als gevolg van nicotineverslaving”, zegt Watabe. “E-sigaretten, nicotinepleisters en nicotinegom worden vaak gebruikt als nicotinevervangende therapieën om deze patiënten te helpen bij het stoppen met roken. Onze resultaten laten echter duidelijk zien dat nicotine diepgaande en langdurige effecten heeft op de progressie van hersenmetastase, wat suggereert dat kankerpatiënten voorzichtig moeten zijn in het gebruik van nicotine bij het stoppen met roken.”

De tumoren in de hersenen van patiënten bevatten een groot aantal M2 microglia, een type immuuncellen die verschillende moleculen afscheidt die de tumorgroei kunnen versterken. De onderzoekers ontdekten dat nicotine de vorming van M2 microglia bij muizen stimuleert. Het verwijderen van microglia uit muizenhersenen verhinderde dat nicotine hersenmetastase veroorzaakte en verbeterde hun overleving.

Watabe en collega’s zochten vervolgens naar medicijnen die de effecten van nicotine zouden kunnen omkeren en identificeerden parthenolide, een stof die in hoge concentraties voorkomt in het medicinaal kruid moederkruid (Tanacetum parthenium), dat al eeuwenlang wordt gebruikt om hoofdpijn en ontstekingen te behandelen. Behandeling van muizen met parthenolide verhinderde dat nicotine de vorming van M2 microglia stimuleerde en remde de verspreiding van longkankercellen naar de hersenen, waardoor de overleving van de dieren werd verbeterd.

“We denken daarom dat parthenolide nuttig zou kunnen zijn voor de preventie en behandeling van hersenmetastasen, vooral voor rokers”, zegt Watabe.