Na hersenschudding later meer kans op handicap of beperking

Mensen die een hersenschudding hebben gehad waarbij ze het bewustzijn hebben verloren, hebben meer kans op een handicap of beperkingen later in hun leven – zoals moeilijk lopen of beperkingen in de hoeveelheid of het soort werk dat ze kunnen doen – dan mensen die nog nooit een handicap hebben gehad volgens een studie gepubliceerd in het online nummer van 26 mei 2021 van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

“Ongeveer 16% van alle volwassenen heeft een hersenschudding gehad met verlies van bewustzijn, en uit onze studie bleek dat bijna de helft van die mensen met een handicap leven”, zei auteur Andrea L.C. Schneider, MD, PhD, van de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia en lid van de American Academy of Neurology. “Deze aanzienlijke last van handicaps suggereert dat onderzoek naar hoe mensen met hersenschudding op de lange termijn beter kunnen worden verzorgd en verbeterd, een prioriteit zou moeten zijn voor zowel de volksgezondheid als voor de planning van individuen.”

Bij het onderzoek waren 7.390 mensen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar. Mensen werd gevraagd of ze ooit een hersenschudding hadden gehad met verlies van bewustzijn. Ze kregen ook vragen over hun vermogen om dagelijkse bezigheden uit te voeren, zoals eten en aankleden, maaltijden bereiden en huishoudelijke klusjes doen, trappen oplopen en zware voorwerpen dragen. Hun grijpkracht werd ook getest om te controleren op eventuele handicaps in hun armen. Een handicap werd gedefinieerd als het hebben van “enige moeite” of grotere moeilijkheden in een bepaald gebied.

Mensen werd ook gevraagd of een fysiek, mentaal of emotioneel probleem hen ervan weerhoudt om op een baan te werken of het soort of de hoeveelheid werk die ze kunnen doen, beperkt. Een antwoord van “ja” werd gedefinieerd als het hebben van een handicap op dat gebied.

In totaal had 16% van de mensen een hersenschudding met bewustzijnsverlies gehad. Van hen had 47% een handicap op ten minste één gebied van functioneren, vergeleken met 37% van de mensen zonder voorgeschiedenis van hersenschudding.

“Dit komt overeen met 11,4 miljoen mensen in de Verenigde Staten met een geschiedenis van hersenschudding met verlies van bewustzijn en handicap in ten minste één gebied,” zei Schneider. “En het is mogelijk dat dit een onderschatting is, aangezien de studie geen mensen in het leger, verpleeghuizen of gevangenissen omvatte die een grotere kans hebben op hersenschudding en handicap.”

De studie wees uit dat het gebied met de grootste handicap in mobiliteit was, zoals het kunnen lopen van 10 treden of opstaan ​​vanuit een armloze stoel, waarbij 38% op zijn minst enige moeite had. Ongeveer 36% zei dat ze op zijn minst enige moeite hadden met algemene fysieke activiteiten, zoals het dragen van zware voorwerpen of langdurig staan. Ongeveer 35% van de mensen zei dat ze beperkt waren in de hoeveelheid of het soort werk dat ze konden doen.

De resultaten waren vrijwel hetzelfde nadat onderzoekers zich hadden aangepast voor andere factoren die van invloed kunnen zijn op handicaps, zoals leeftijd, hoeveelheid fysieke activiteit, hoge bloeddruk, hoeveelheid slaap en depressie. Het enige gebied dat geen verband liet zien tussen hersenschudding en handicap was de grijpkracht.

Schneider merkte op dat het onderzoek niet was opgezet om oorzaak en gevolg aan te tonen. Het toont alleen een verband tussen een hersenschudding in het verleden met bewustzijnsverlies en een handicap.

Lees meer over hersenschudding op BrainandLife.org, de thuisbasis van het gratis tijdschrift voor patiënten en zorgverleners van de American Academy of Neurology, gericht op het snijvlak van neurologische aandoeningen en hersengezondheid. Volg Brain & Life® op Facebook, Twitter en Instagram.

Wanneer u over dit onderzoek op sociale mediakanalen plaatst, raden we u aan de hashtags #Neurology en #AANscience te gebruiken.

De American Academy of Neurology is ‘s werelds grootste vereniging van neurologen en neurowetenschappers, met 36.000 leden. De AAN is toegewijd aan het promoten van patiëntgerichte neurologische zorg van de hoogste kwaliteit. Een neuroloog is een arts met een gespecialiseerde opleiding in het diagnosticeren, behandelen en behandelen van aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Alzheimer, beroerte, migraine, multiple sclerose, hersenschudding, de ziekte van Parkinson en epilepsie.