Moeders geven allergieën door aan nakomelingen

Moeders kunnen allergieën doorgeven aan nakomelingen terwijl ze zich in de baarmoeder ontwikkelen, onderzoekers van het Agentschap voor Wetenschap, Technologie en Onderzoek (A * STAR), KK Women’s and Children’s Hospital (KKH) en Duke-NUS Medical School in Singapore meldde deze week in het tijdschrift Science.

De studie, die gebruik maakte van een diermodel dat werd uitgevoerd volgens de richtlijnen van de National Advisory Committee for Laboratory Animal Research (NACLAR), toont aan dat het belangrijkste antilichaam dat verantwoordelijk is voor het opwekken van allergische reacties, immunoglobuline E (IgE), de placenta kan passeren en de foetus kan binnendringen.

In de foetus bindt het antilichaam zich aan foetale mestcellen, een soort immuuncel die chemicaliën afgeeft die allergische reacties veroorzaken, van loopneuzen tot astma. Na de geboorte ontwikkelen pasgeboren muizen allergische reacties op hetzelfde type allergeen als hun moeders op het moment van de eerste blootstelling – in tegenstelling tot volwassen muizen, die twee blootstellingen nodig hebben. Studies in het laboratorium hebben ook aangetoond dat IgE van de moeder kan binden aan menselijke foetale mestcellen, wat aangeeft dat ze de placenta bij mensen op een vergelijkbare manier kunnen passeren.

Dr. Florent Ginhoux, Senior Principal Investigator bij A * STAR’s Singapore Immunology Network (SIgN), een senior co-auteur van de studie, zei: “Er is momenteel een aanzienlijk gebrek aan kennis over mestcellen die in het begin van de zich ontwikkelende foetus aanwezig zijn. Hier ontdekten we dat foetale mestcellen fenotypisch rijpen tijdens de zwangerschap en kunnen worden gesensibiliseerd door IgE van moederlijke oorsprong die de placentabarrière passeren.

De studie toont aan dat een hoogallergische zwangere moeder mogelijk haar IgE kan overdragen op haar baby die bijgevolg allergische reacties ontwikkelen wanneer ze voor het eerst aan het allergeen worden blootgesteld. ” “Allergieën beginnen heel vroeg in het leven”, zei universitair hoofddocent Ashley St. John, een immunoloog bij het programma voor opkomende infectieziekten van Duke-NUS en een senior co-auteur van het onderzoek.

“Baby’s ervaren allergische reacties die nauw verband houden met de allergische reactie van de moeder op manieren die niet alleen door genetica kunnen worden verklaard. Dit werk benadrukt één manier waarop allergische reacties kunnen overgaan van de moeder op de zich ontwikkelende foetus, en laat zien hoe allergieën dan na de geboorte kunnen aanhouden. ” Als onderdeel van de studie, volgens de NACLAR-richtlijnen, stelden onderzoekers muizen voorafgaand aan de zwangerschap bloot aan ambrosia stuifmeel, een veel voorkomend allergeen. Muizen die een gevoeligheid voor het stuifmeel ontwikkelden, hadden nakomelingen die ook een allergische reactie op ambrosia vertoonden.

De gevoeligheid is allergeenspecifiek; de nakomelingen reageerden niet op huisstofmijt, een ander veel voorkomend allergeen. Met name lijkt de overdracht van gevoeligheid met de tijd te vervagen. De pasgeboren muizen hadden allergische reacties bij testen na vier weken, maar minder of geen na zes weken. De experimentele studies werden ondersteund met cellulaire tests en beeldvorming, die aantoonden dat maternaal IgE gebonden was aan foetale mestcellen, waardoor de mestcellen chemicaliën afgeven als reactie op een allergeen, een proces dat degranulatie wordt genoemd.

Deze studie toonde verder aan dat de IgE-overdracht door de placenta de hulp vereist van een ander eiwit, FcRN. Muizen met FcRN knock-out misten maternaal IgE gehecht aan hun mestcellen en ontwikkelden geen allergieën na de geboorte. De bevindingen van het onderzoek openen mogelijk nieuwe interventiestrategieën om een ​​dergelijke overdracht te beperken om het optreden van neonatale allergieën te minimaliseren. Momenteel lijdt tussen de 10 en 30 procent van de wereldbevolking aan allergieën. Dit aantal zal naar verwachting blijven stijgen en een oplossing die voorkomt dat allergieën van moeder op kind worden overgedragen, kan dat aantal in de loop van de tijd mogelijk verlagen.

“Ons onderzoek heeft echt opwindende bevindingen die de hoge incidentie van atopische dermatitis (eczeem) met vroege aanvang kunnen verklaren bij kinderen van moeders met klinisch bewezen eczeem, die parallel lopen aan de bevindingen in de bevindingen van onze lokale geboortecohort”, zegt professor Jerry Chan, Senior Consultant, Department of Reproductive Medicine bij KKH, Senior National Medical Research Council Clinician Scientist, en vice-voorzitter van Research bij het Academic Clinical Program Verloskunde en Gynaecologie aan het SingHealth Duke-NUS Academic Medical Center. “Vanuit klinisch oogpunt zou het ontwikkelen van een beter begrip van de overdracht van IgE via de placenta en het mechanisme van foetale mestcelactivering de sleutel zijn tot het ontwikkelen van strategieën om de kans op eczeem of andere allergieën van moeder op baby te verkleinen.”

Links

https://www.duke-nus.edu.sg/
http://dx.doi.org/10.1126/science.aba0864