Met vloeistof gevulde ruimtes in hersenen voorteken van dementie?

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd op 27 januari 2021 hebben mensen met vergrote, met vloeistof gevulde ruimten in de hersenen rond kleine bloedvaten een grotere kans op het ontwikkelen van cognitieve problemen en dementie in de loop van de tijd dan mensen zonder deze vergrote ruimten. online uitgave van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

Perivasculaire ruimtes zijn betrokken bij het opruimen van afval en gifstoffen uit de hersenen en kunnen in verband worden gebracht met de hersenveranderingen die gepaard gaan met veroudering.

Bij het onderzoek waren 414 mensen met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar betrokken. De deelnemers namen cognitieve tests van denk- en geheugenvaardigheden af ​​en werden aan het begin van het onderzoek en om de twee jaar gedurende acht jaar beoordeeld op de aanwezigheid van dementie. De deelnemers hadden MRI-hersenscans om te controleren op vergrote perivasculaire ruimtes in twee belangrijke hersengebieden aan het begin van het onderzoek en daarna om de twee jaar gedurende acht jaar. Het bovenste kwart van de mensen met het grootste aantal vergrote perivasculaire ruimten, aangeduid als ernstige gevallen, werden vergeleken met degenen met minder of geen vergrote ruimten.

“Ernstige perivasculaire ruimteziekte kan een marker zijn voor een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en dementie”, zei studie auteur Matthew Paradise, M.B.Ch.B., M.Sc., van de Universiteit van New South Wales in Sydney, Australië. “Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe deze vergrote ruimtes zich ontwikkelen, aangezien ze een belangrijke potentiële biomarker kunnen zijn om te helpen bij een vroege diagnose van dementie.”

Onderzoekers ontdekten dat mensen met het grootste aantal vergrote perivasculaire ruimtes in beide hersengebieden bijna drie keer meer kans hadden op het ontwikkelen van dementie tijdens het onderzoek dan mensen met minder of geen vergrote ruimtes.

In totaal werd tijdens het onderzoek bij 97 mensen, of 24%, dementie vastgesteld. Van de 31 mensen met ernstige gevallen in beide hersengebieden, werd bij 12 mensen of 39% dementie vastgesteld.

De mensen met ernstige vergroting van perivasculaire ruimten in beide hersengebieden hadden ook meer kans op een grotere achteruitgang vier jaar later op hun algemene scores van cognitie dan de mensen met milde of afwezige vergroting van de ruimten.

De resultaten bleven bestaan ​​nadat onderzoekers zich hadden aangepast voor andere factoren die de scores op tests of de ontwikkeling van dementie zouden kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, hoge bloeddruk en diabetes. De onderzoekers hielden ook rekening met andere ziekteverschijnselen in de kleine bloedvaatjes in de hersenen, die ook een teken kunnen zijn van risico op dementie.

“Deze resultaten suggereren dat er een onafhankelijk mechanisme is voor de perivasculaire ruimten als biomarker van cognitieve stoornissen en dementie, afgezien van het feit dat het een algemene marker is van ziekte in de kleine bloedvaten”, zei Paradise. “Vergrote perivasculaire ruimtes kunnen bijvoorbeeld een biomarker zijn voor een verminderde afvalverwijdering in de hersenen.”

Paradise merkte op dat de studie niet bewijst dat vergrote perivasculaire ruimtes deze denk- en geheugenproblemen in de loop van de tijd veroorzaken; het toont alleen een associatie.

Beperkingen van de studie zijn onder meer dat cognitieve testgegevens pas over vier jaar beschikbaar waren en dat beeldgegevens mogelijk enkele vergrote perivasculaire ruimtes in de hersenen hadden gemist.

De studie werd ondersteund door de Australian National Health and Medical Research Council en de Josh Woolfson Memorial Scholarship.

Links

http://www.neurology.org/

https://www.aan.com/

http://www.brainandlife.org/