Melk geeft groter risico op borstkanker

Dagelijks maar één kopje melk verhoogt de kans op borstkanker met 50%.

Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door onderzoekers van de  Linda University Health geeft melk een groter risico op borstkanker bij vrouwen.

De studie gepubliceerd in International Journal of Epidemiology, vond dat zelfs relatie matige hoeveelheden zuivelconsumptie het risico op borstkanker bij vrouwen kan verhogen tot 80%, afhankelijk van de hoeveelheid die wordt geconsumeerd.

Hoofdauteur, Gary E. Fraser, MBChB, PhD, zei dat de observationele studie een vrij sterk bewijs geeft dat melk of een andere factor die nauw verband houdt met het drinken van melk een oorzaak is van borstkanker bij vrouwen.

“Het consumeren van slechts 1/4 tot 1/3 kopje melk per dag was geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker van 30%,” zei Fraser.  “Door maximaal één kopje per dag te drinken verhoogde het risico met 50%, en voor degenen die twee tot drie kopjes per dag dronken, nam het risico verder toe tot 70% tot 80%. ”

De huidige Amerikaanse richtlijnen bevelen drie koppen melk per dag aan. “Bewijs uit deze studie suggereert dat mensen voorzichtig moeten zijn met deze aanbeveling,” zei Fraser.

In de studie werd de voeding van bijna 53.000 Noord-Amerikaanse vrouwen, die aanvankelijk allemaal vrij waren van kanker, geëvalueerd en verder gevolgd voor bijna acht jaar. De voedselinname werd geschat op basis van voedsel frequentie vragenlijsten (FFQ), ook herhaalde 24 uur terugroepacties, en een basisvragenlijst had vragen over demografie, familiegeschiedenis van borstkanker, lichamelijke activiteit, alcoholgebruik, gebruik van hormonale en andere medicijnen, screening op borstkanker en reproductieve en gynaecologische geschiedenis.

Tegen het einde van de studieperiode waren er 1.057 nieuwe gevallen van borstkanker. Er zijn geen duidelijke associaties gevonden tussen sojaproducten en borstkanker. Maar in vergelijking met lage of geen melkconsumptie, werd een hogere inname van zuivelcalorieën en melk geassocieerd met een groter risico op borstkanker, onafhankelijk van soja inname. Fraser merkte op dat de resultaten een miniem verschil toonden tussen volle of magere melk; er waren geen belangrijke associaties opgemerkt met kaas en yoghurt.

“Maar,” zei hij, “zuivelproducten, vooral melk, werden geassocieerd met een verhoogd risico, en de gegevens voorspelden een duidelijke vermindering van het risico bij het vervangen van zuivelmelk door sojamelk. Dit verhoogt de mogelijkheid dat alternatieve melk een optimale keuze is.”

Een gevaarlijk effect van zuivel is consistent met het recente AHS-2-rapport wat suggereert dat veganisten maar geen lacto-ovo-vegetariërs minder geconfronteerd worden met  borstkanker dan niet-vegetariërs.

Fraser zei dat het gehalte aan geslachtshormonen een mogelijke redenen kan zijn voor deze associaties tussen borstkanker en melkconsumptie. Borstkanker bij vrouwen is een hormoon gevoelige kanker.  Verder wordt de inname van zuivel en andere dierlijke eiwitten in sommige rapporten ook geassocieerd met hogere bloedspiegels van een hormoon, het insulineachtig groeifactor-1 (IGF-1), waarvan wordt gedacht dat het bepaalde kankers bevordert.

“Zuivelmelk heeft een aantal positieve voedingskwaliteiten,” zei Fraser, “maar deze moeten worden afgewogen tegen andere mogelijke, minder nuttige effecten. Deze studie suggereert in ieder geval de dringende behoefte van verder onderzoek.”
Vertaling: Andre Teirlinck