Low carb dieet met veel vet verbetert niet-alcoholische leververvetting bij diabetes

De resultaten van twee onderzoeken hebben onderzoekers de hoop gegeven dat er aanzienlijke vooruitgang kan worden geboekt tegen de toename van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), nu de snelst groeiende ziekte ter wereld die één treft bij vier mensen over de hele wereld. De resultaten werden vandaag gepresenteerd op het International Liver Congress 2022 (ILC 2022) in Londen.

Een eerste proef bij mensen met het medicijn Pemvidutide heeft aangetoond dat het opmerkelijk effectief is in het verminderen van het gewicht van een persoon, maar dat wat de vorm van medicijnen voor gewichtsverlies opzij zet, is dat het tegelijkertijd levervet vermindert, dat in een te hoog niveau levensbedreigend kan zijn.

In een afzonderlijke, gerandomiseerde studie waarin twee soorten gewichtsverlagende diëten werden vergeleken, hebben onderzoekers geconcludeerd dat een koolhydraatarm, vetrijk dieet veel effectiever is in het verminderen van levervet bij mensen met diabetes type 2 dan een koolhydraatarm, vetarm dieet.

“De wereldwijde last van NAFLD is zo hoog dat we alle beschikbare preventie- en behandelingsmiddelen nodig zullen hebben om de komende jaren echt door te breken”, zegt Aleksander Krag, vice-secretaris-generaal van EASL en tevens professor en senior consultant Hepatologie en directeur van het Odense Liver Research Center aan de Universiteit van Zuid-Denemarken en het Odense Universitair Ziekenhuis in Denemarken.

“Preventie door middel van voeding is een no-brainer-beleid: het is iets wat de meeste mensen uit zichzelf kunnen doen, en het kost regeringen heel weinig. In het belang van onze jongere generaties moeten we de kwestie van goede voeding serieus nemen.

“Het verbieden van reclame voor bijvoorbeeld junkfood zou een goed begin zijn.

“Maar het opleiden van jonge mensen en hun families zal de sleutel zijn tot het ontsluiten van deze dreigende ramp voor de volksgezondheid. Mensen moeten gerustgesteld worden over waarom goede voeding op de lange termijn zo belangrijk is, waardoor ze gezonder en langer leven”, besluit Krag.

Leverziekte neemt toe en is de snelst groeiende doodsoorzaak in het VK in vergelijking met andere belangrijke dodelijke ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker, waarbij het aantal sterfgevallen stabiel is gebleven of is afgenomen. Het is de grootste doodsoorzaak bij mensen tussen de 35 en 49 jaar.

NAFLD is nu al de snelst groeiende oorzaak van hepatocellulair carcinoom (HCC), de meest voorkomende vorm van leverkanker in de VS, Frankrijk en het VK. Niet-alcoholgerelateerde steatohepatitis (NASH) is de tweede, meer ernstige fase van NAFLD.

Als er niets aan wordt gedaan, worden de jaarlijkse voorspelde kosten van NAFLD in Europa geschat op meer dan € 35 miljard aan directe kosten voor het gezondheidssysteem, en nog eens € 200 miljard aan bredere kosten voor de samenleving.