LED-lampen die coronavirus uitschakelen

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) hebben bewezen dat het coronavirus efficiënt, snel en goedkoop kan worden gedood met behulp van ultraviolette (UV) lichtgevende diodes (UV-LED’s). Ze geloven dat de UV-LED-technologie binnenkort beschikbaar zal zijn voor privé- en commercieel gebruik.

Dit is de eerste studie die is uitgevoerd naar de desinfectie-efficiëntie van UV-LED-bestraling bij verschillende golflengten of frequenties op een virus uit de familie van coronavirussen. De studie werd geleid door professor Hadas Mamane, hoofd van het Environmental Engineering Program van TAU’s School of Mechnical Engineering, Iby en Aladar Fleischman Faculteit Ingenieurswetenschappen. Het artikel is gepubliceerd in het nummer van november 2020 van Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

“De hele wereld is momenteel op zoek naar effectieve oplossingen om het coronavirus te desinfecteren”, zegt professor Mamane. “Het probleem is dat je fysieke mankracht nodig hebt om een ​​bus, trein, sporthal of vliegtuig te desinfecteren door middel van chemisch sproeien, en om het sproeien effectief te laten zijn, moet je de chemische stof de tijd geven om op het oppervlak in te werken. Desinfectiesystemen op basis van led-lampen kunnen echter worden geïnstalleerd in bijvoorbeeld het ventilatiesysteem en de airconditioner en de aangezogen lucht steriliseren en vervolgens de kamer instromen.

“We ontdekten dat het vrij eenvoudig is om het coronavirus te doden met led-lampen die ultraviolet licht uitstralen”, legt ze uit. “We hebben de virussen gedood met goedkopere en beter verkrijgbare LED-lampen, die weinig energie verbruiken en geen kwik bevatten zoals gewone lampen. Ons onderzoek heeft commerciële en maatschappelijke implicaties, gezien de mogelijkheid om dergelijke LED-lampen in alle aspecten van ons leven te gebruiken. veilig en snel. ”

De onderzoekers testten de optimale golflengte voor het doden van het coronavirus en ontdekten dat een lengte van 285 nanometer (nm) bijna net zo efficiënt was in het desinfecteren van het virus als een golflengte van 265 nm, waarbij minder dan een halve minuut nodig was om meer dan 99,9% van het virus te vernietigen. coronavirussen. Dit resultaat is significant omdat de kosten van 285 nm LED-lampen veel lager zijn dan die van 265 nm-lampen, en de eerste zijn ook gemakkelijker verkrijgbaar.

Naarmate de wetenschap vordert, zal de industrie uiteindelijk de nodige aanpassingen kunnen doen en de bollen in robotsystemen of airconditioning-, vacuüm- en watersystemen kunnen installeren en zo grote oppervlakken en ruimtes efficiënt kunnen desinfecteren. Professor Mamane gelooft dat de technologie in de nabije toekomst beschikbaar zal zijn voor gebruik.

Het is belangrijk op te merken dat het erg gevaarlijk is om deze methode te gebruiken om oppervlakken binnenshuis te desinfecteren. Om volledig effectief te zijn, moet een systeem zo zijn ontworpen dat een persoon niet direct aan het licht wordt blootgesteld.

In de toekomst zullen de onderzoekers hun unieke combinatie van geïntegreerde schademechanismen testen en meer ideeën die ze onlangs hebben ontwikkeld over gecombineerde efficiënte directe en indirecte schade aan bacteriën en virussen op verschillende oppervlakken, lucht en water.

Links

Aftau.org

http://dx.doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2020.112044

https://english.tau.ac.il/profile/hadasmg