Laag fitnessniveau verhoogt risico op depressie en angst

Mensen met een lage aerobe en spierconditie hebben bijna twee keer zoveel kans op depressie, vindt een nieuwe studie onder leiding van UCL-onderzoekers. Lage fitnessniveaus voorspelden ook een 60% grotere kans op angst, gedurende een follow-up van zeven jaar, volgens de bevindingen gepubliceerd in BMC Medicine.

Hoofdauteur, PhD-student Aaron Kandola (UCL Psychiatry) zei: “Hier hebben we verder bewijs geleverd van een verband tussen fysieke en mentale gezondheid, en dat gestructureerde training gericht op het verbeteren van verschillende soorten fitheid niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid, maar kan ook voordelen voor de geestelijke gezondheid hebben. ”

Bij het onderzoek waren 152.978 deelnemers van 40 tot 69 jaar betrokken van de UK Biobank-studie. Hun aerobe conditie bij aanvang van de onderzoeksperiode werd getest met een hometrainer met toenemende weerstand, terwijl hun spierconditie werd gemeten met een grijpkrachttest. Ze vulden ook een vragenlijst in om symptomen van depressie en angst te meten.

Zeven jaar later werden ze opnieuw getest op symptomen van depressie en angst, en de onderzoekers ontdekten dat een hoge aerobe en spierconditie aan het begin van het onderzoek zeven jaar later verband hield met een betere geestelijke gezondheid.

Mensen met de laagste gecombineerde aërobe en spierconditie hadden 98% meer kans op depressie, 60% meer kans op angst en 81% meer kans op een van de meest voorkomende psychische aandoeningen, vergeleken met mensen met een hoge algehele conditie.

De onderzoekers hielden rekening met mogelijk verstorende factoren bij aanvang, zoals voeding, sociaaleconomische status, chronische ziekte en symptomen van psychische aandoeningen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen die meer bewegen, minder kans hebben op psychische aandoeningen, maar de meeste studies zijn afhankelijk van mensen die zelf hun activiteitenniveaus rapporteren, wat minder betrouwbaar kan zijn dan de objectieve fysieke fitheidsmetingen die hier worden gebruikt.

Senior auteur dr. Joseph Hayes (UCL Psychiatry en Camden and Islington NHS Foundation Trust) zei: “Onze bevindingen suggereren dat het aanmoedigen van mensen om meer te bewegen uitgebreide voordelen voor de volksgezondheid zou kunnen hebben, waardoor niet alleen onze fysieke gezondheid maar ook onze mentale gezondheid verbetert. een combinatie van cardiotraining en kracht- en weerstandstraining lijkt gunstiger te zijn dan alleen focussen op aerobe of spierconditie. ”

Aaron Kandola voegde toe: “Rapporten dat mensen niet zo actief zijn als vroeger, zijn zorgwekkend, en nog meer nu de wereldwijde lockdowns hebben gesloten sportscholen en de hoeveelheid tijd die mensen buitenshuis doorbrengen hebben beperkt. Fysieke activiteit is een belangrijk onderdeel. van ons leven en kan een sleutelrol spelen bij het voorkomen van psychische stoornissen.

“Andere studies hebben aangetoond dat slechts een paar weken van regelmatige intensieve lichaamsbeweging substantiële verbeteringen kan opleveren voor de aerobe en spierconditie, dus we hopen dat het niet veel tijd kost om een ​​groot verschil te maken voor uw risico op psychische aandoeningen.”