Kunnen stamcellen COVID-19 behandelen?

Niels-Bjarne Woods, onderzoeker aan de Lund Universiteit in Zweden, heeft longspecifieke mesenchymale stamcellen ontwikkeld om longontsteking en fibrose te behandelen. Dit onderzoek is nu mogelijk de noodzakelijke doorbraak voor de behandeling van de ernstige ademhalingsproblemen die verband houden met COVID-19. Als de aanvraag bij het Zweedse bureau voor medische producten doorgaat, kan er binnenkort een klinisch onderzoek plaatsvinden.

“Dit is geen COVID-19-vaccin, maar een behandeling voor degenen die al ziek zijn geworden. Als we de kans krijgen om snel klinische proeven te doen, kunnen we een behandeling voor patiënten klaar hebben lang voordat er een vaccin is ”, zegt Niels-Bjarne Woods.

Hij is hoofd van een onderzoeksgroep bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde en maakte ook deel uit van en richtte het onderzoeksbedrijf Amniotics AB op, dat de preklinische onderzoeken heeft ondersteund. De resultaten zijn veelbelovend.

“Tot dusver tonen onze studies aan dat de longspecifieke stamcellen ontstekingen aanzienlijk verminderen en longweefselschade aanzienlijk verminderen. Vanwege deze preklinische resultaten denken we dat een behandeling met deze cellen het potentieel heeft om levens te redden en de ernst van de longschade te verminderen bij patiënten die ernstig ziek zijn met COVID-19 ”, zegt Niels-Bjarne Woods.

De studie is nog niet beoordeeld voor publicatie, maar een gepubliceerde studie uit 2017 is de basis voor het gebruik van mesenchymale stamcellen uit vruchtwater.

“Tijdens de late stadia van de zwangerschap vult vruchtwater de longen van de ongeboren baby, iets dat het mogelijk heeft gemaakt om een ​​longspecifieke mesenchymale stamcel te ontwikkelen die de ontsteking veroorzaakt door COVID-19 aanvalt. De sleutel was om de biologie van de cellen te begrijpen om ze te kunnen isoleren van andere cellen in het vruchtwater ”, zegt Niels-Bjarne Woods.

Met behulp van een nieuw ontwikkeld vruchtwaterverzamelapparaat konden de onderzoekers een bijna onbeperkt aantal van deze cellen verkrijgen voor therapeutisch gebruik. De stamcellen in vruchtwater zijn veel beter in reproductie dan die in volwassen weefsel, wat betekent dat hun kwaliteit ook beter is. Dit is een grote verandering voor het stamcelveld in het algemeen, aangezien er meer cellen kunnen worden gebruikt.

“We hopen nu dat we snel goedkeuring krijgen van het Zweedse bureau voor medische producten om een ​​klinische studie te starten. Als alles volgens plan verloopt, krijgen de eerste patiënten mogelijk in het vroege najaar van dit jaar de stamcellen tegen covid-19. We zijn ook in gesprek met ziekenhuizen in andere landen over het gebruik van onze longspecifieke stamcellen ”, besluit Niels-Bjarne Woods.