Kunnen inactief zijn en slecht eten vroege tekenen van dementie zijn?

Een groot onderzoek dat bijna twee decennia lang meer dan een miljoen vrouwen volgde, heeft geconstateerd dat obesitas op middelbare leeftijd verband houdt met een groter risico op dementie op latere leeftijd; slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging zijn dat echter niet. De studie is gepubliceerd in het online nummer van 18 december 2019 van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

“Sommige eerdere studies hebben gesuggereerd dat een slecht dieet of een gebrek aan lichaamsbeweging iemands risico op dementie kan vergroten,” zei studie-auteur Sarah Floud, PhD, van de Nuffield Department of Population Health aan de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk. “Uit ons onderzoek bleek echter dat deze factoren niet gekoppeld zijn aan het langetermijn risico van dementie. Kortetermijnassociaties tussen deze factoren en het risico op dementie weerspiegelen waarschijnlijk gedragsveranderingen, zoals slecht eten en inactief zijn, vanwege vroege symptomen van dementie. ”

Het onderzoek betrof een van elke vier vrouwen die tussen 1935 en 1950 in het Verenigd Koninkrijk werden geboren, of bijna 1.137.000 vrouwen. Ze waren gemiddeld 56 jaar oud en hadden geen dementie aan het begin van het onderzoek. Aan het begin van het onderzoek werd de deelnemers gevraagd naar hun lengte, gewicht, dieet en lichaamsbeweging.

BMI is een maat voor de lichaamsgrootte van een persoon op basis van hun lengte en gewicht. Voor de studie werd een BMI tussen 20 en 25 wenselijk geacht en werd een BMI van 30 of hoger als zwaarlijvig beschouwd. Vrouwen die aangaven minder dan eenmaal per week te sporten, werden als inactief beschouwd. Degenen die vaker trainden, werden als actief beschouwd. Het gerapporteerde gebruikelijke dieet van vrouwen werd gebruikt om hun calorie-inname te berekenen.

Onderzoekers volgden de vrouwen vervolgens gemiddeld 18 jaar. Na 15 jaar vanaf het begin van de studie werden 18.695 vrouwen gediagnosticeerd met dementie.

Onderzoekers gecorrigeerd voor leeftijd, opleiding, roken en vele andere factoren. Ze ontdekten dat vrouwen die aan het begin van het onderzoek zwaarlijvig waren, op de lange termijn een 21 procent groter risico op dementie hadden in vergelijking met vrouwen met een gewenste BMI. Onder de zwaarlijvige vrouwen werd bij 2,1 procent of 3.948 van 177.991 vrouwen de diagnose dementie gesteld. Dit wordt vergeleken met 1,6 procent van de vrouwen met een wenselijke BMI, of 7.248 van 434.923 vrouwen, bij wie de ziekte werd vastgesteld.

Hoewel een lage calorie-inname en inactiviteit geassocieerd werden met een hoger risico op dementie tijdens de eerste 10 jaar van het onderzoek, verzwakten deze associaties aanzienlijk, en na 15 jaar was geen van beide sterk verbonden met het dementie-risico.

“Andere studies hebben aangetoond dat mensen inactief worden en tot tien jaar afvallen voordat ze de diagnose dementie krijgen,” zei Floud. “De kortetermijnrelaties tussen dementie, inactiviteit en een lage calorie-inname zijn waarschijnlijk het resultaat van de vroegste tekenen van de ziekte, voordat de symptomen beginnen te verschijnen.”

Floud vervolgde: “Anderzijds was obesitas in de midlife 15 of meer jaar later verbonden met dementie. Obesitas is een gevestigde risicofactor voor cerebrovasculaire aandoeningen. Cerebrovasculaire aandoeningen dragen op latere leeftijd bij aan dementie. ” Een beperking van het onderzoek was dat het alleen naar vrouwen keek, dus de resultaten zijn mogelijk niet hetzelfde voor mannen. De studie werd ondersteund door de United Kingdom (UK) Medical Research Council en Cancer Research UK.

Persbericht American Academy of Neurology