Keto dieet bevordert tumorgroei bij muizen met eierstokkanker

Keto-dieet veranderde ook significant de samenstelling van het darmmicrobioom bij de muizen

Hoewel gedacht wordt dat het populaire vetrijke, koolhydraatvrije ketogene dieet of “keto”-dieet helpt bij de behandeling van kanker, suggereren de resultaten van een nieuwe dierstudie het tegenovergestelde: bij muizen met eierstokkanker , het keto-dieet verhoogde de tumorgroei aanzienlijk en veranderde de samenstelling van het darmmicrobioom. De bevindingen werden vandaag gepresenteerd op de hybride Society of Gynecologic Oncology 2022 Annual Meeting on Women’s Cancer, de belangrijkste wetenschappelijke conferentie gericht op het leveren van hoogwaardige gynaecologische kankerzorg.

In de studie kregen muizen met ovariumtumoren een van de drie diëten: een keto-dieet; een vetrijk dieet met enkele koolhydraten; of een controledieet met weinig vet en veel koolhydraten. In de loop van het onderzoek werden tumoren bij muizen op de keto-dieetgroep meer dan negen keer groter, vergeleken met ongeveer twee keer groter voor de vetrijke groep en drie keer groter voor de controlegroep.

Het keto-dieet werd ook in verband gebracht met veranderingen in genexpressie die ontstekingen, angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten) en andere kenmerken van kankerprogressie versterkten.

“Het keto-dieet is erg populair, vooral onder patiënten die denken dat het kanker kan behandelen door tumoren van de brandstof die ze nodig hebben om te groeien te ‘uithongeren’, het immuunsysteem te veranderen en andere antikankereffecten te hebben,” zei onderzoeksleider Mariam Alhilli, MD , Cleveland-kliniek. “Hoewel we nog niet weten of deze bevindingen ook gelden voor patiënten, geven de resultaten bij dieren aan dat het keto-dieet in plaats van beschermend de groei en progressie van eierstokkanker lijkt te bevorderen.”

Uit dezelfde studie bleek ook dat het keto-dieet leidde tot grotere veranderingen in de samenstelling van de darmmicrobiomen van de tumordragende muizen, zowel wat betreft de diversiteit als de abundantie van verschillende bacteriesoorten, dan de vetrijke en controlediëten.

“Het microbioom wordt verondersteld een rol te spelen bij veel ziekten door zijn interacties met verschillende signaalroutes”, zegt Surabhi Tewari, een medische student aan de Cleveland Clinic Lerner College of Medicine van Case Western Reserve University, die de microbioomanalyses uitvoerde. “Onze bevindingen benadrukken een mogelijk verband tussen veranderingen in het darmmicrobioom en grotere tumorprogressie bij muizen die het keto-dieet krijgen.”