Oliën van microalgen die palmolie in de voedselproductie kunnen vervangen

Een team van wetenschappers onder leiding van Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) heeft een methode ontwikkeld om effectief te produceren en te extraheren plantaardige oliën van een soort gewone microalgen. Omdat de oliën die uit de microalgen worden geproduceerd eetbaar zijn en superieure eigenschappen hebben zoals die gevonden worden in palmolie, zou de nieuw ontdekte methode dienen als een gezonder en groener alternatief voor palmolie.

Vergeleken met palmolie bevat de olie afgeleid van de microalgen meer meervoudig onverzadigde vetzuren, die kunnen helpen bij het verlagen van het ‘slechte’ cholesterolgehalte in bloed en het risico van een persoon op hartaandoeningen en beroertes te verlagen. De door microalgen geproduceerde olie is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van de University of Malaya, Maleisië, bevat ook minder verzadigde vetzuren, die verband houden met een beroerte en aanverwante aandoeningen.

Palmolie is ‘s werelds meest populaire plantaardige olie en komt voor in ongeveer de helft van alle consumentenproducten, en speelt een centrale rol in een groot aantal industriële toepassingen.

Boeren produceerden 77 miljoen ton palmolie voor de wereldwijde markt in 2018, en dat zal naar verwachting groeien tot 107,6 miljoen ton in 2024.

De snelle expansie van oliepalmplantages wordt echter verantwoordelijk gehouden voor massale ontbossing in verschillende landen3, vernietiging van het leefgebied van bedreigde inheemse soorten dieren in het wild.

Om de oliën te produceren, is pyrodruivenzuur, een organisch zuur dat in alle levende cellen voorkomt, toegevoegd aan een oplossing met de algen Chromochloris zofingiensis en blootgesteld aan ultraviolet licht om de fotosynthese te stimuleren. Het NTU-team heeft afzonderlijk kostenbesparende innovatie om het kweekmedium voor microalgen te vervangen door gefermenteerde sojabonenresiduen ontwikkeld terwijl de opbrengst aan microalgenbiomassa wordt verbeterd.

Na 14 dagen worden de microalgen gewassen, gedroogd en vervolgens behandeld met methanol om de bindingen tussen de oliën en het algeneiwit af te breken, zodat de oliën kan worden geëxtraheerd.

Het team heeft ook groene verwerkingstechnologie ontwikkeld om: extract efficiënt van microalgen afgeleide plantaardige oliën.

Om genoeg plantaardige olie te produceren om een ??in de winkel gekochte chocoladereep te maken dat 100 gram weegt, zou 160 gram algen nodig zijn.

De algenolie-innovatie biedt een mogelijk alternatief voor de teelt van palmbomen voor olie. Het weerspiegelt ook de inzet van NTU om onze impact op de milieu, wat een van de vier grote uitdagingen van de mensheid is die de universiteit tracht aan te pakken via haar strategisch plan NTU 2025.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in de peer-reviewed academische publicatie Journal of Applied Phycology in februari. Professor William Chen, directeur van NTU’s Food Science and Technology (FST) Programma, die het project leidde, zei: “Ontwikkeling van deze plantaardige oliën
van algen is weer een triomf voor NTU Singapore, zoals we proberen te vinden succesvolle manieren om problemen in de agrifoodtech-keten aan te pakken, vooral die die een negatieve impact hebben op het milieu.

Dit ontdekken als een potentieel menselijke voedselbron is een kans om de impact op de voedselvoorzieningsketen te verminderen heeft op onze planeet.”

Naast het dienen als een groener alternatief voor het kweken van palmbomen voor plantaardig oliën of vetten, de door NTU ontwikkelde techniek heeft ook het potentieel om te helpen verminderen over de uitstoot van broeikasgassen en voedselverspilling.

De wetenschappers zeggen dat bij opschaling de productie van de plantaardige oliën met natuurlijk zonlicht, in plaats van ultraviolet licht, zou helpen om koolstof te verwijderen dioxide uit de atmosfeer door het om te zetten in biomassa en zuurstof via fotosynthese. Naarmate de microalgen groeien, zet het koolstofdioxide om in biomassa tegen relatief hoge tarieven.

In een aparte studie hebben de wetenschappers van NTU’s Food Science and Technology programma hebben ook een proces ontwikkeld om het belangrijkste reactie-ingrediënt te produceren nodig om de microalgenolie, pyrodruivenzuur, te kweken.

Dit gebeurt door organische afvalproducten, zoals sojaresten en fruitschillen te fermenteren, die niet alleen de productiekosten verlagen, maar ook voedselverspilling helpen verminderen.

Prof Chen voegde toe: “Onze oplossing is een drieledige benadering voor het oplossen van drie urgente kwesties. We spelen in op het concept van het opstellen van een circulaire economie, het vinden van toepassingen voor potentiële afvalproducten en deze opnieuw te injecteren in de voedselketen.

In dit geval vertrouwen we op een van de belangrijkste processen van de natuur, fermentatie, om die organische stof om te zetten in voedingsrijke oplossingen, die kunnen worden gebruikt om algen te kweken, waardoor niet alleen onze afhankelijkheid van palmolie wordt verminderd, maar ook koolstof wordt behouden uit de atmosfeer.”

De wetenschappers zullen werken aan het optimaliseren van hun extractiemethoden om te verbeteren opbrengst en kwaliteit. Het onderzoeksteam heeft belangstelling gekregen van verschillende voedsel- en drankpartners en zouden binnen twee jaar kunnen onderzoeken hoe hun activiteiten kunnen worden opgeschaald.

Vanwege de eigenschappen van de oliën zal het NTU-team onderzoeken om ze toe te voegen aan plantaardig vlees om hun textuur en voedingseigenschappen te verbeteren. Ze hopen ook om farmaceutisch en cosmetisch gebruik te onderzoeken in producten zoals actuele crèmes, lippenstiften en meer.