De kwetsbaren worden vervuild in hun eigen huis terwijl ze koken

Uit de eerste  studie  in zijn soort bleek dat slechte ventilatie en brandstofkeuzes de belangrijkste oorzaken waren van een slechte luchtkwaliteit in de keukens van mensen, maar de grootte van de keuken en de manier waarop voedsel werd gekookt, waren ook van belang. Het braden van voedsel leidde tot bijzonder hoge niveaus van vervuiling binnenshuis. 

Professor Prashant Kumar , stichtend directeur van het  Global Center for Clean Air Research  (GCARE) van de University of Surrey, die het onderzoek leidde dat werd gepubliceerd in  Environment International , zei: 

“Er is een opmerkelijke welvaartskloof als het gaat om de kwaliteit van de binnenlucht en ook een kloof tussen mannen en vrouwen, aangezien vrouwen doorgaans onevenredig zwaar worden getroffen door vervuiling veroorzaakt door koken, vooral in ontwikkelingslanden. Dit probleem moet worden aangepakt om de gezondheid en gelijkheid te verbeteren.”  

De hoogste gemiddelde niveaus van vervuiling werden gevonden in Dhaka, Bangladesh, waar de keukens doorgaans klein waren en mensen langdurig kookten, waarbij ze vaak voedsel frituurden. De schoonste lucht werd gevonden in Medellín, Colombia, vanwege meer ruimte in hun keukens en het gebruik van schonere kookbrandstoffen. 

De manier waarop verschillende keukens typisch worden gekookt, heeft ook een verschil gemaakt voor de luchtkwaliteit in keukens. Uit het onderzoek bleek dat de bewoners in Dhaka, Nanjing, Dar-es-Salaam en Nairobi meer dan 40 procent van hun kooktijd aan het frituren besteedden, de kookactiviteit die de meeste vervuilende deeltjes uitstoot. In Caïro, Sulaymaniyah en Akure werd echter ongeveer tweederde van de kooktijd aan koken of stoven besteed, waardoor er minder deeltjes werden uitgestoten. 

Koken op houtskool veroorzaakte de hoogste niveaus van keukenvervuiling – meer dan drie keer zoveel als bij gebruik van vloeibaar petroleumgas (LPG). De vervuiling door koken op aardgas was echter maar dertig procent lager dan die van houtskool. 

Een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische (bijvoorbeeld afzuigkappen) in Chennai, Caïro en Sulaymaniyah hielp de keukenvervuiling te halveren, vergeleken met het gebruik van alleen natuurlijke ventilatie in Addis Abeba, Dar-es-Salam en Nairobi. 

Professor Kumar zei: 

“Het verbeteren van de luchtstroom, het gebruik van schonere brandstoffen, het filteren van afzuigkappen en minder frituren zijn allemaal manieren om de vervuiling die mensen bij het koken inademen te verminderen. Over de hele wereld zijn keukens vaak de plek waar mensen samenkomen, maar deze bevindingen suggereren dat koks familie en vrienden moeten ontmoedigen om in de buurt te zijn als ze aan het koken zijn.” 

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat ongeveer vier miljoen mensen voortijdig sterven aan ziekten die worden toegeschreven aan luchtvervuiling binnenshuis, veroorzaakt door vervuilende kachels die werken op vaste brandstoffen en kerosine. Blootstelling aan hoge niveaus van fijnstof, waaronder die van koken, is in verband gebracht met gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, longontsteking, beroertes, longkanker en chronische obstructieve longziekte. 

Vervolgens zal het onderzoeksteam hun bevindingen verder analyseren en richtlijnen ontwikkelen om de blootstelling aan keukenvervuiling te verminderen.