Kan stress een tweede hartaanval veroorzaken?

Erkenning en beheer van stress moet worden overwogen voor preventie, zeggen onderzoekers

We hebben allemaal stress in ons leven – of het nu komt door financiële ellende, werkdruk, relatieproblemen, ziekte of zelfs natuurrampen of gezondheidscrises zoals het opkomende coronavirus. Voor sommige mensen die een hartaanval overleven, lijkt het erop dat mentale stress – in tegenstelling tot fysieke stress – een sterkere voorspeller kan zijn van een herhaalde hartaanval of sterfte aan hartaandoeningen, blijkt uit onderzoek van het American College of Cardiology’s Annual Scientific Sessie samen met World Congress of Cardiology (ACC.20 / WCC).

Traditionele stresstests, waarbij iemand traint op een loopband of een medicijn neemt dat het hart sneller en harder laat kloppen alsof de persoon daadwerkelijk aan het trainen is, worden al lang gebruikt om de bloedtoevoer naar het hart te controleren en het risico op hartproblemen te meten. Onderzoekers van Emory University probeerden te onderzoeken of myocardiale ischemie – wanneer de bloedtoevoer naar het hart wordt verlaagd zodat de hartspier niet genoeg zuurstof krijgt – veroorzaakt door mentale stress geassocieerd was met slechte resultaten bij overlevenden van een hartaanval en hoe dit type van stresstesten is vergelijkbaar met conventionele stress die door inspanning wordt veroorzaakt.

Onder meer dan 300 jonge en middelbare leeftijdsgenoten die deelnamen aan de studie, hadden degenen die myocardiale ischemie met mentale stress doorstaan ​​een tweemaal zo grote kans op een nieuwe hartaanval of overlijden aan hartaandoeningen in vergelijking met degenen die geen cardiale ischemie hadden geïnduceerd. door mentale stress.

“In onze studie was myocardiale ischemie veroorzaakt door mentale stress een betere risico-indicator dan wat we konden zien met conventionele stresstesten”, zegt Viola Vaccarino, MD, PhD, Wilton Looney, hoogleraar cardiovasculair onderzoek aan de afdeling epidemiologie van Emory. University Rollins School of Public Health in Atlanta, en de hoofdonderzoeker van de studie, eraan toevoegend dat dit de enige studie in zijn soort is bij deze relatief jonge volwassen populatie van overlevenden van een hartaanval. “Deze gegevens wijzen op het belangrijke effect dat psychologische stress kan hebben op het hart en op de prognose van patiënten met hartaandoeningen. Het geeft ons een tastbaar bewijs van hoe psychologische stress, die niet specifiek wordt behandeld in de huidige klinische richtlijnen, de uitkomsten daadwerkelijk kan beïnvloeden . ”

Ze voegde eraan toe dat, rekening houdend met de psychologische stress van patiënten, clinici kunnen helpen het risico van terugkerende hartaanvallen of overlijden bij sommige patiënten die een hartaanval overleven, beter te evalueren. Deze resultaten onderstrepen ook de noodzaak van strategieën om de beste interventies voor stressmanagement voor deze patiënten te identificeren.

AMERIKAANSE COLLEGE VAN CARDIOLOGIE