Kan lichttherapie worden gebruikt om vroege stadia COVID-19 te behandelen?

Een team van onderzoekers van Sunnybrook Research Institute en University Health Network onderzoekt of een vorm van lichttherapie, die vaak wordt gebruikt om schadelijke bacteriën bij chirurgische patiënten te elimineren, ook kan worden gebruikt om COVID-19 te vernietigen.

“Methyleenblauw fotodisinfectie (PDT) is een zeer effectieve en veilige behandeling waarbij lokale toepassing van een niet-giftige kleurstof, geactiveerd door licht, wordt gebruikt om schadelijke bacteriën en virussen te vernietigen”, zegt Dr. Cari Whyne, een van de belangrijkste onderzoekers van de studie- en onderzoeksdirecteur van het Holland Bone and Joint Research Program bij Sunnybrook Research Institute.

“PDT is veilig, goedkoop en minimaal invasief, waardoor het een opwindende optie is om mogelijk de verspreiding van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, te verminderen.” De proef, gedeeltelijk gefinancierd door het COVID-19 Rapid Research Fund van de regering van Ontario, heeft tot doel het potentieel van de lichttherapie te evalueren bij mensen die onlangs positief zijn getest op COVID-19.

Het onderzoeksteam werkt samen met het Canadese bedrijf Ondine Biomedical, dat de Steriwave ™ fotodisinfectietechnologie heeft ontwikkeld die in het onderzoek wordt gebruikt. Tijdens een studiebezoek laten deelnemers de binnenkant van het voorste deel van hun neus schoonvegen voor een nulmeting van aanwezige virusdeeltjes. De behandeling wordt uitgevoerd door de methyleenblauwe fotosensibilisator aan de binnenkant van de neusgaten aan te brengen en een lichtbron gedurende enkele minuten te plaatsen.

Hierna wordt een tweede uitstrijkje van de neus genomen om te meten hoe effectief de lichttherapie het virus heeft geïnactiveerd. “Er is nog zoveel te weten over het coronavirus, dus waarom zou u niet helpen meer te leren door deel te nemen aan een veilig onderzoek? Ik wil gewoon helpen deze pandemie te verslaan ”, zei een deelnemer aan het onderzoek.

Naast het kwantificeren van de hoeveelheid virusdeeltjes die aanwezig zijn na fotodisinfectie, hebben de onderzoekers ook preklinisch onderzoek gedaan om de beste hoeveelheden fotosensibilisator en lichtdoses vast te stellen die nodig zijn om SARS-CoV-2 te doden. Hoewel de studie nog in de kinderschoenen staat, ziet het onderzoeksteam mogelijke implicaties voor de lichttherapie, als deze succesvol blijkt. “We zijn enthousiast over het potentieel van fotodesinfectie vanuit een aantal standpunten – preventief voor mensen die een gebied met een hoog risico bezoeken of voor degenen die onlangs zijn blootgesteld of zich in een vroeg stadium van infectie bevinden”, zegt Dr. Brian Wilson, co- hoofdonderzoeker van de studie en een senior wetenschapper bij University Health Network, Toronto.