Kan het eten van bewerkt vlees het risico op dementie vergroten?

Wetenschappers van de Nutritional Epidemiology Group van de University of Leeds gebruikten gegevens van 500.000 mensen en ontdekten dat het consumeren van een portie van 25 g verwerkt vlees per dag, het equivalent van één plakje spek, geassocieerd is met een 44% verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte.

Maar hun bevindingen tonen ook aan dat het eten van onverwerkt rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees of kalfsvlees, beschermend kan zijn, aangezien mensen die 50 gram per dag consumeerden 19% minder kans hadden op het ontwikkelen van dementie.

De onderzoekers verkenden een mogelijk verband tussen de consumptie van vlees en de ontwikkeling van dementie, een gezondheidstoestand die 5% -8% van de 60-plussers wereldwijd treft.

Hun resultaten, getiteld Vlees consumptie en risico op dementie bij incidenten: cohortstudie van 493888 UK Biobank-deelnemers, zijn vandaag gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Hoofdonderzoeker Huifeng Zhang, een promovendus van de School of Food Science and Nutrition van de Universiteit van Leeds, zei: “Wereldwijd neemt de prevalentie van dementie toe en zou voeding als een veranderbare factor een rol kunnen spelen. Ons onderzoek draagt ​​bij aan de steeds meer bewijsmateriaal dat de consumptie van verwerkt vlees in verband brengt met een verhoogd risico op een reeks niet-overdraagbare ziekten. “?

Het onderzoek werd begeleid door professor Janet Cade en professor Laura Hardie, beiden in Leeds.

Het team bestudeerde gegevens van UK Biobank, een database met diepgaande genetische en gezondheidsinformatie van een half miljoen Britse deelnemers tussen de 40 en 69 jaar, om de associaties tussen het consumeren van verschillende soorten vlees en het risico op het ontwikkelen van dementie te onderzoeken.

De gegevens omvatten “hoe vaak” deelnemers verschillende soorten vlees consumeerden, met zes opties van nooit tot een of meer keer per dag, verzameld in 2006-2010 door de Britse Biobank. De studie heeft niet specifiek de impact van een vegetariër of veganist beoordeeld. dieet op het risico van dementie, maar het bevatte gegevens van mensen die zeiden dat ze geen rood vlees aten.

Onder de deelnemers kwamen 2.896 gevallen van dementie naar voren gedurende een gemiddelde van acht jaar follow-up. Deze mensen waren over het algemeen ouder, meer economisch achtergesteld, lager opgeleid, meer geneigd om te roken, minder lichamelijk actief, meer kans op een beroerte geschiedenis en familiegeschiedenis van dementie, en waarschijnlijker drager zijn van een gen dat sterk geassocieerd is met dementie. In de onderzoekspopulatie werd bij meer mannen dan bij vrouwen de diagnose dementie gesteld.

Sommige mensen hadden drie tot zes keer meer kans op het ontwikkelen van dementie als gevolg van gevestigde genetische factoren, maar de bevindingen suggereren dat de risico’s van het eten van verwerkt vlees hetzelfde waren – of iemand nu wel of niet genetisch vatbaar was voor het ontwikkelen van de ziekte.

Degenen die grotere hoeveelheden verwerkt vlees aten, waren waarschijnlijk vaker mannelijk, lager opgeleid, rokers, overgewicht of zwaarlijvig, hadden een lagere inname van groenten en fruit en hadden een hogere inname van energie, eiwitten en vetten (inclusief verzadigd vet).

Vleesconsumptie is eerder in verband gebracht met het risico op dementie, maar dit wordt beschouwd als de eerste grootschalige studie van deelnemers in de loop van de tijd om een ​​verband te onderzoeken tussen specifieke soorten vlees en hoeveelheden, en het risico op het ontwikkelen van de ziekte.

Wereldwijd zijn er ongeveer 50 miljoen gevallen van dementie en elk jaar worden ongeveer 10 miljoen nieuwe gevallen gediagnosticeerd. De ziekte van Alzheimer maakt 50% tot 70% van de gevallen uit, en vasculaire dementie ongeveer 25%. De ontwikkeling en progressie ervan worden in verband gebracht met zowel genetische factoren als omgevingsfactoren, waaronder voeding en levensstijl.

Mevrouw Zhang zei: “Verdere bevestiging is nodig, maar de richting van het effect is gekoppeld aan de huidige richtlijnen voor gezond eten, wat suggereert dat een lagere inname van onbewerkt rood vlees gunstig zou kunnen zijn voor de gezondheid.”

Professor Cade zei: ‘Alles wat we kunnen doen om mogelijke risicofactoren voor dementie te onderzoeken, kan ons helpen om het aantal gevallen van deze slopende aandoening te verminderen. Deze analyse is een eerste stap om te begrijpen of wat we eten dat risico kan beïnvloeden. ”

Links

https://environment.leeds.ac.uk/food-nutrition-our-research/doc/nutritional-epidemiology-1

http://www.leeds.ac.uk/

http://dx.doi.org/10.1093/ajcn/nqab028