Kan CO2 traumatisch hersenletsel voorkomen en genezen?

Een specht steekt zijn hoofd ongeveer 80 miljoen keer in zijn leven in een hard voorwerp en heeft geen traumatisch hersenletsel. Waarom?

Dat was de vraag die een aantal jaren geleden werd gesteld op een DARPA (of Defense Advanced Research Projects Agency) -evenement. De aanwezigen lachten om de vraag. Nou, iedereen behalve dr. David Smith, een internist die begon te onderzoeken waarom spechten herhaaldelijk stoten op hun schedels en hersenen kunnen verdragen.

Hij leerde de mechanismen in hun schedel, schouders en de manier waarop de tong van de specht is bevestigd aan de schedel en hecht aan de Omo-Hyoid speelt een belangrijke rol bij het verminderen van TBI’s. Het lijkt hun fysieke make-up en de interactie tussen hen combineert bloed en schedelvloeistof in de schedel en voorkomt hersenschade.

Smith vroeg zich af of hetzelfde zou kunnen gelden voor mensen, dus deed hij experimenten op mensen die aantoonden dat het knijpen van de Omo-Hyoid het halsbeen beknelt en het volume vloeistof in onze schedel verhoogt, waardoor hersenschade wordt voorkomen. Dat was deel een van de niet-traumatische vergelijking. Deel twee gaat over CO2, een gas dat volgens Dr. Smith van vitaal belang is om traumatisch hersenletsel te voorkomen en te genezen.

Smith zegt: “CO2 is mijn favoriete gas!” Hij wendde zich opnieuw tot de specht die in een kleine holte in een boom leeft waar het CO2-gehalte ongeveer 5% is. Zijn onderzoek bracht hem ertoe andere dieren te bestuderen die hun hoofden in objecten (en elkaar) rammen, zoals giraffen en dikhoornschapen. Nogmaals, hun blootstelling aan CO2-niveaus was hoog – sommige door hun woonplaats en andere door CO2-manipulatie.

We nodigden dr. Smith uit om mee te doen aan een gesprek dat ertoe doet over zijn onderzoek naar het verminderen en genezen van traumatisch hersenletsel.