Jeugdtrauma kan ervoor zorgen dat mensen meer van morfine houden

Mensen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt, krijgen een aangenamere “high” van morfine, suggereert nieuw onderzoek.

Wetenschappers van de Universiteit van Exeter vergeleken de effecten van morfine op 52 gezonde mensen – 27 met een voorgeschiedenis van kindermishandeling en verwaarlozing, en 25 die dergelijke ervaringen in de kindertijd niet rapporteerden. Degenen met een jeugdtrauma hielden meer van morfine (een opioïde medicijn), voelden zich meer euforisch en hadden een sterker verlangen naar een nieuwe dosis.

Degenen zonder jeugdtrauma hadden meer kans om de effecten niet leuk te vinden en zich duizelig of misselijk te voelen. “Er zijn hoge percentages kindertrauma bij mensen met verslavingen. Onze bevindingen tonen aan dat dit soort ervaringen het gevoel van bepaalde drugs daadwerkelijk kunnen veranderen”, zegt hoofdauteur dr. Molly Carlyle, die dit onderzoek in Exeter uitvoerde en nu aan de Universiteit van Queensland.

“Voor zover wij weten, is dit de eerste studie die jeugdtrauma koppelt aan de effecten van opioïden bij mensen zonder verslavingsgeschiedenis, wat suggereert dat jeugdtrauma kan leiden tot een grotere gevoeligheid voor de positieve en plezierige effecten van opioïden.

“Dit kan het verband verklaren tussen trauma uit de kindertijd en kwetsbaarheid voor opioïdengebruiksstoornissen, met implicaties voor behandelingen en het medisch voorschrijven van opioïden.”

Een mogelijke verklaring voor de verschillende reacties op morfine is dat trauma uit de kindertijd de ontwikkeling van het endogene opioïde systeem beïnvloedt (een pijnstillend systeem dat gevoelig is voor chemicaliën, waaronder endorfines – onze natuurlijke opioïden).

“Het is mogelijk dat trauma uit de kindertijd dat systeem dempt,” legde Carlyle uit.

“Als een baby huilt en wordt getroost, komen er endorfines vrij – dus als liefdevolle interacties zoals deze niet plaatsvinden, kan dit systeem zich anders ontwikkelen en gevoeliger worden voor de belonende effecten van opioïde medicijnen.”

Professor Celia Morgan, van de Universiteit van Exeter, die de onderzoeksgroep leidt, zei: “Onze bevindingen dat mensen die als kind getraumatiseerd zijn, meer geneigd zijn om van morfine te genieten, kunnen helpen om het stigma rond heroïnegebruik te verminderen.

“Veel opioïdenverslaafden zijn mensen die in hun vroege kinderjaren getraumatiseerd zijn, maar er wordt nog steeds algemeen aangenomen dat verslaving een zwakte is en dat verslaafden simpelweg geen zelfbeheersing hebben. “Dit onderzoek kan een stap zijn om heroïneverslaafden met meer mededogen te behandelen, zoals we zouden doen bij kinderen met een geschiedenis van trauma. “Onze studie benadrukt ook het belang van interventies gericht op kinderen en adolescenten met een hoog risico om te beschermen tegen het gebruik van opioïden.”