Jeugdsyndroom in verband met immuunveranderingen door Covid-19

Onderzoekers hebben ontdekt hoe het immuunsysteem verandert bij een zeldzame COVID-19 gerelateerde ziekte bij kinderen die pediatrisch inflammatoir multisysteem syndroom (PIMS-TS) wordt genoemd.

PIMS-TS is een zeldzaam syndroom dat zich heeft gemanifesteerd bij een klein aantal kinderen tijdens de COVID-19-pandemie. De aandoening veroorzaakt ernstig ontsteking in bloedvaten en kan leiden tot hartbeschadiging.

Het team van Evelina London Children’s Hospital en King’s College London analyseerde bloedmonsters van 25 kinderen met PIMS-TS en vergeleken deze met monsters van gezonde kinderen. De studie, ondersteund door het NIHR Guy’s and St Thomas ‘BRC en gepubliceerd in Nature Medicine, toonde aan dat in de acute fase van PIMS-TS deze kinderen verhoogde niveaus van moleculen genaamd cytokines en een verlaagd aantal witte bloedcellen genaamd lymfocyten, hebben. Ze zagen dat tegen de tijd dat de kinderen hersteld waren, de veranderingen in het immuunsysteem geleidelijk weer normaal geworden waren.

Hoewel het aantal kinderen in de studie klein was, is dit het eerste bewijs over de rol van het immuunsysteem bij de ziekte. Het levert essentieel bewijs voor toekomstig onderzoek en zal aangeven welke behandelingen patiënten met de aandoening kunnen helpen.

De eerste gevallen van PIMS-TS werden half april behandeld bij Evelina London 2020. De eerste rapporten suggereerden dat de aandoening mogelijk vergelijkbaar is met de ziekte van Kawasaki. Het nieuw onderzoek bevestigt echter dat PIMS-TS het lichaam op een andere manier beïnvloedt dan andere bekende aandoeningen en wordt geïdentificeerd als een nieuw syndroom.

Het onderzoek, geleid door dr. Shankar-Hari binnen het King’s College London School of Immunology and Microbial Sciences, had tot doel om de veranderingen aan het immuunsysteem, die ten grondslag liggen aan deze nieuwe aandoening, te begrijpen.

Bloedmonsters werden geanalyseerd van 25 kinderen die positief waren getest op het Sars-COV2-virus, en symptomen hadden van COVID-19 en nauw in contact waren geweest met iemand die positief had getest, of waarvan een ouder zorgverlener was.

Bloedmonsters werden getest bij verschillende stadia van de ziekte, vanaf de acute fase toen ze voor het eerst in het ziekenhuis verschenen tot en met hun poliklinische afspraken. De onderzoekers vergeleken de resultaten met die van zeven gezonde kinderen van dezelfde leeftijd.

Dr. Manu Shankar-Hari is consulent op de intensive care bij Guy’s and St Thomas en NIHR Clinician Scientist en Reader en Consultant bij Intensive Care Medicine aan King’s College London. Hij zei: “PIMS-TS is een nieuw syndroom. Ons onderzoek heeft een eerste omschrijving kunnen leveren van de diepgaande veranderingen in het immuunsysteem bij ernstig zieken kinderen met deze nieuwe ziekte.

“Deze immuunveranderingen zijn complex. De aangeboren, ook wel bekend als de snel reagerende  immuuncellen, worden geactiveerd. De lymfocyten, een bepaald type witte bloedcellen die betrokken zijn bij specifieke beschermende immuniteit, zijn uitgeput, maar lijken actief infecties te bestrijden.

“Klinisch reageren deze kinderen op behandelingen die het immuunsysteem kalmeren zoals corticosteroïden en immunoglobulinen.  Alhoewel er overeenkomsten zijn met bestaande aandoeningen zoals de ziekte van Kawasaki, impliceren deze klinische en immunologische veranderingen die we waarnemen, dat PIMS-TS een aparte ziekte is die verband houdt met SARS-CoV-2-infecties.”

Dr. Shane Tibby, pediatrisch ICU-consulent bij Evelina London zei: “Wanneer we de immunofenotype resultaten voor het eerst zagen opduiken in dit artikel, bevestigde dit onze klinische indruk: dat dit noch Toxic Shock noch Kawasaki was, maar eerder een nieuwe entiteit die waarschijnlijk beide orgaan ondersteuning nodig heeft en zorgvuldige, gerichte immunotherapie. ”

Dr. Michael Carter is pediatrisch NIHR Academic Clinical Lecturer en subspecialist registrar in pediatrische intensive care bij Evelina Londen.  Hij zei: “De steun van kinderen en jongeren met PIMS-TS was cruciaal in deze studie. Hun hulp stelde ons in staat veranderingen in het immuunsysteem tijdens hun ziekte en herstel te monitoren en kunnen bijdragen naar het ontwikkelen van gerichte immuuntherapie voor kinderen met PIMS-TS in de toekomst.”

Vertaling: Andre Teirlinck