Je urine onthult je inkomen

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben aangetoond dat de voeding van de rijken en mensen met een armoede risico aanzienlijke vingerafdrukken achterlaat van hun respectieve metabolismen, die traceerbaar zijn in urine.

Urinemonsters van meer dan 1300 mensen in vijf Europese landen liggen ten grondslag aan een onderzoek dat kan worden gebruikt om de voeding te verbeteren en ziekten te voorspellen.

De studie maakt deel uit van een groot Europees onderzoeksproject, onder leiding van professor Søren Balling Engelsen van de Universiteit van Kopenhagen, dat voedingstekorten heeft geïdentificeerd bij mensen die in armoederisico leven, om nieuwe, goedkope voedingsmiddelen te ontwikkelen met de juiste voedingssamenstelling voor deze groep.

Als je volle granen, groenten en pure chocolade eet, behoor je waarschijnlijk tot het economisch meest welvarende segment van de samenleving. Als, daarentegen, uw dieet laag in proteïne, zout, gevuld met additieven is en er langere pauzes tussen uw maaltijden zijn, behoort u waarschijnlijk tot het armste segment.

Voor het eerst hebben onderzoekers van de afdeling Food Science van de Universiteit van Kopenhagen geconstateerd dat de voeding van arm en rijk verschillende vingerafdrukken achterlaat op het metabolisme in urine. Dit is het resultaat van een uitgebreide analyse van 2700 urinemonsters van 1300 mensen in vijf Europese landen.

Het meest opvallende is dat we op basis van geslacht, etniciteit en nationaliteit onderscheid konden maken tussen degenen die meer verdienen en degenen die minder verdienen – uit hun urine

Je urine verandert snel, afhankelijk van wat je eet en je algehele gezondheid. Alle lichaamsvloeistoffen bevatten duizenden zogenaamde metabolieten die detecteerbaar zijn met behulp van geavanceerde analytische technologieën, die residuen zijn van het metabolisme van het lichaam. In tegenstelling tot bloed dat langzamer reageert op veranderingen in het lichaam, biedt urine een “realtime” status van afvalstoffen van het lichaam.

Metabolieten onthullen veel over voeding, huidige gezondheid en de aanleg van een persoon voor verschillende ziekten. Ondanks de belofte, weten onderzoekers nog maar ongeveer één procent van de ongeveer een miljoen verschillende metabolieten.

“We weten dat metabolieten ons veel meer kunnen vertellen over de gezondheid en het welzijn van mensen dan genen. We hebben echter meer kennis nodig over hoe deze metabolieten te decoderen. Deze studie markeert een belangrijke stap voorwaarts”, aldus universitair hoofddocent Bekzod Khakimov van de Afdeling Food Science.

Betaalbaar en voedzaam voedsel ontwikkelen
De studie maakt deel uit van een groot Europees onderzoeksproject, onder leiding van professor Søren Balling Engelsen van de Universiteit van Kopenhagen, dat voedingstekorten heeft geïdentificeerd bij mensen die in armoede risico leven, om nieuwe, goedkope voedingsmiddelen te ontwikkelen met de juiste voedingssamenstelling voor deze groep.

In deze context zijn Deense onderzoekers die bekwaam zijn in het extraheren van nuttige informatie uit grote chemische gegevenssets (chemometrie), verantwoordelijk voor het analyseren van urinemonsters uit Finland, het VK, Italië, Servië en Litouwen. Ze hebben dit gedaan met behulp van een nieuwe methode, Signature Mapping (SigMa), voor metabolomics-gegevensverwerking die ze hebben uitgevonden en die in de loop van het project hebben kunnen testen.

CHANCE, een interdisciplinair Europees project heeft 17 partners uit negen verschillende landen, waaronder tien universiteiten en vijf voedingsbedrijven.

Het artikel is toegankelijk via: https://doi.org/10.1002/mnfr.201800216