Inwoners van landbouwgebieden blootgesteld aan giftige aerosolen

Overmatig gebruik van selenium meststoffen veroorzaakt in de lucht deeltjes die longbeschadiging kunnen veroorzaken.

Volgens nieuw onderzoek aan UC Riverside kan overmaat aan selenium uit meststoffen en andere natuurlijke bronnen luchtvervuiling veroorzaken die kan leiden tot longkanker, astma en diabetes type 2.

Het onderzoeksteam heeft eerdere UCR-onderzoeken uitgevoerd in het Salton Sea-gebied, die seleniumrijke wetlands en bodem bevatten die giftig zijn voor vogels en vissen.  Uit deze onderzoeken bleek ook dat de concentratie aan aerosolen in het gebied in de vorm van vaste of vloeibare deeltjes in de lucht,  toegenomen zijn in de laatste jaren.

Tot nu toe zijn de volledige chemische samenstelling van de aerosolen en hun effecten op de mens onbekend gebleven. Dit motiveerde het team om vergelijkbare aerosoldeeltjes in het laboratorium te maken en ze te bestuderen.

Deze nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technologie, beschrijft de details van de samenstelling van de seleniumrijke aerosolen en de verschillende manieren waarop deze deeltjes menselijke longen kunnen beschadigen.

Hoewel de aërosols in het Salton Sea-gebied waarschijnlijk ongezond zijn, zei UCR Universitair hoofddocent Atmosferische Wetenschap Roya Bahreini zei dat mensen uit de nabijgelegen provincies San Bernardino, Los Angeles en Riverside waarschijnlijk veilig zitten.  “Gewoonlijk bereiken de luchtmassa’s uit het Salton Sea-gebied deze steden niet,” zei ze.

Volgens Bahreini kunnen overal gevaarlijke aërosolen voorkomen bij overmatig selenium in de bodem, waardoor werknemers in de landbouw en de mensen die in de buurt van vervuilde bodems wonen, gevoeliger zijn voor ziekten.

Samen met natuurlijk voorkomend selenium in het milieu, wordt het teveel van kunstmatige bronnen verteerd door bodemmicroben en verwerkt door planten. Eenmaal uitgescheiden, bevatten de seleniumhoudende dampen, waaronder dimethylselenide gemengd met andere chemicaliën in de lucht de uiteindelijk giftige seleniumhoudende aerosol, die ongeveer een week blijft hangen.

Selenium in kleine hoeveelheden is belangrijk voor het reguleren van het immuunsysteem.  Een tekort kan schildklierproblemen, vertraagde groei en aangetast botmetabolisme veroorzaken.

Zoals met de meeste stoffen, kan teveel giftig zijn. Een overschot aan selenium kan leiden tot opgezwollen longen, knoflookgeur, maagdarmkanaal aandoeningen, neurologische schade en haaruitval.

Wetenschappers waren ooit van mening dat dimethylselenide minder giftig was dan andere vormen van selenium. In feite, zei Bahreini hebben wetenschappers eens voorgesteld om specifieke grassen aan te planten in wetlands en bodems met buitensporige hoeveelheden selenium om de vertering en verdamping van selenium mogelijk te maken en zo deze sites te herstellen.

Eerdere studies muizen toonden echter aan dat de aerosolen longletsel en ontstekingen kunnen veroorzaken. Volgens Ying-Hsuan Lin, een assistent,hoogleraar milieutoxicologie aan de UCR, laat deze nieuwste studie o zien hoe dimethylselenide aerosolen kan vormen en de gezondheid van mensen kan beïnvloeden.

Lin’s team testte de aerosolen op menselijke longcellen in het laboratorium en ontdekte dat ze de beschermende barrière van de longen beschadigen.

“Als mensen hier lang of met hoge concentratie worden blootgesteld, hebben ze een groter risico op longkanker,” zei Lin.  “Er zijn ook aanwijzingen dat de aerosolen allergische ontsteking van de longen kunnen veroorzaken en het glucosemetabolisme kunnen verstoren, die gekoppeld zijn aan astma en diabetes type 2. ”

Het team is van plan verdere studies uit te voeren om te begrijpe hoe astma gekoppeld is aan de allergische ontsteking die ze heeft waargenomen.

Bovendien zei Lin dat het belangrijk is om andere bronnen van selenium bevattende aerosolen te identificeren, omdat deze studie slechts één bron heeft aangepakt.  “We moeten dit probleem beheersen voor de volksgezondheid,” zei ze.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck