Patiënten met colitis ulcerosa hebben een verhoogd risico op darmkanker

Ondanks de introductie van moderne screenings- behandelingsmethoden hebben patiënten met de inflammatoire darmziekte colitis ulcerosa –nog steeds een verhoogd risico om te sterven aan darmkanker. Het verhoogde risico is de afgelopen jaren wel afgenomen.

Dit concludeert een recente studie die onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met colitis ulcerosa – een chronische ontsteking aan het slijmvlies van de dikke darm – een verhoogd risico op darmkanker hebben. Er zijn daarom screeningsaanbevelingen voor deze patiëntengroep.

Maar in hoeverre heeft die geïntensiveerde screening en nieuwe therapeutische methoden het risico op darmkanker verminderd? Een uitgebreid onderzoek onder 96000 patiënten met de diagnose ulceratieve colitis tussen 1969 en 2017 heeft aangetoond dat deze patiënten nog steeds een hoger risico hebben op het krijgen darmkanker. Ook het risico dat ze daardoor overlijden is nog steeds hoger.

Over de gehele studieperiode (1969 – 2017) was de kans dat bij een patiënt met colitis ulcerosa op darmkanker 66 procent hoger dan in de controlegroep (met mensen zonder die aandoening). Het sterftecijfer bleek 59 procent hoger. In de laatste vijf jaar van de onderzoeksperiode (2012-2017) was het risico minder: respectievelijk 38 (darmkanker) en 25 (overlijden) procent.

“Een belangrijk resultaat van het onderzoek is dat er grote verschillen zijn tussen verschillende patiëntengroepen”, zegt onderzoeker Olén. De volgende groepen patiënten hadden een bijzonder groot verhoogd risico op darmkanker: patiënten met vergevorderde colitis, patiënten met primaire scleroserende cholangitis – een levercomplicatie die soms samengaat met colitis ulcerosa -, patiënten met erfelijke aanleg (voor colorectale kanker) en kinderen met colitis ulcerosa.

Volgens professor Jonas F. Ludvigsson volgt uit de studie dat de zorg voor deze groepen patiënten verder moet worden ontwikkeld. “Onze studie toont aan dat screening en behandeling van deze patiëntgroepen waarschijnlijk verder kunnen worden verbeterd”.

Dit is een bewerking van een oorspronkelijk Engels persbericht
https://tinyurl.com/wgolqz5

Samenvatting: Dick Schrauwen