Hoe u de gezondste koffie kunt zetten

We drinken misschien allemaal meer koffie om ons te helpen de COVID-19-afsluiting te overleven. Vandaag kondigen wetenschappers de gezondste manier aan om een ​​brouwsel te maken.

De eerste studie om de verbanden tussen methoden voor het zetten van koffie en risico’s op hartaanvallen en overlijden te onderzoeken, heeft geconcludeerd dat gefilterd koffiezetten het veiligst is. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC) .

“Onze studie levert sterk en overtuigend bewijs van een verband tussen koffiezetmethoden, hartaanvallen en een lange levensduur”, zegt professor Dag S. Thelle, auteur van de studie aan de Universiteit van Göteborg, Zweden. “Ongefilterde koffie bevat stoffen die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Het gebruik van een filter verwijdert deze en maakt hartaanvallen en vroegtijdig overlijden minder waarschijnlijk. ‘

Koffie is wereldwijd een van de meest populaire dranken en het meest gebruikte stimulerende middel. Zo’n 30 jaar geleden ontdekte professor Thelle dat koffie drinken in verband werd gebracht met een verhoogd totaal cholesterol en het ‘slechte’ LDL-cholesterol – in die mate dat het waarschijnlijk nadelige gevolgen zou hebben voor de gezondheid van het hart. Experimenten identificeerden de boosdoeners in koffie en ontdekten dat ze met een filter konden worden verwijderd. Een kopje ongefilterde koffie bevat ongeveer 30 keer
de concentratie van de lipideverhogende stoffen vergeleken met gefilterde koffie.

Hij zei: “We vroegen ons af of dit effect op cholesterol zou leiden tot meer hartaanvallen en overlijden door hartaandoeningen. Maar het was onethisch om een ​​proef te doen waarbij mensen werden gerandomiseerd om koffie te drinken of niet. Dus hebben we een groot bevolkingsonderzoek opgezet en enkele decennia later rapporteren we de resultaten. ”

Tussen 1985 en 2003 nam de studie deel aan een representatieve steekproef van de Noorse bevolking: 508.747 gezonde mannen en vrouwen van 20 tot 79 jaar. Deelnemers vulden een vragenlijst in over de hoeveelheid en het soort koffie dat werd geconsumeerd. Er zijn ook gegevens verzameld over variabelen die zowel koffieconsumptie als hartaandoeningen kunnen beïnvloeden, zodat deze in de analyse konden worden verwerkt. Bijvoorbeeld roken, onderwijs, lichaamsbeweging, lengte, gewicht, bloeddruk en cholesterol.

Deelnemers werden gemiddeld 20 jaar gevolgd. In totaal stierven 46.341 deelnemers. Daarvan waren 12.621 sterfgevallen het gevolg van hart- en vaatziekten. Van de cardiovasculaire sterfgevallen werden er 6.202 veroorzaakt door een hartaanval.

Over het algemeen was koffiedrinken geen gevaarlijke gewoonte. Het drinken van gefilterde koffie was zelfs veiliger dan helemaal geen koffie. In vergelijking met geen koffie, werd gefilterd brouwsel in verband gebracht met een 15% verminderd risico op overlijden door welke oorzaak dan ook tijdens follow-up. Voor overlijden door hart- en vaatziekten, werd gefilterd brouwsel geassocieerd met een 12% verlaagd risico op overlijden bij mannen en een 20% verlaagd risico op overlijden bij vrouwen in vergelijking met geen koffie. De laagste sterfte was bij consumenten van 1 tot 4 kopjes gefilterde koffie per dag.

Professor Thelle zei: “De bevinding dat degenen die de gefilterde drank dronken het iets beter deden dan degenen die helemaal geen koffie dronken, konden niet worden verklaard door een andere variabele, zoals leeftijd, geslacht of levensstijlgewoonten. Dus we denken dat deze waarneming waar is. ‘

Gefilterd brouwsel was ook minder riskant dan de ongefilterde drank voor de dood door welke oorzaak dan ook, de dood als gevolg van hart- en vaatziekten en sterfgevallen als gevolg van hartaanvallen. ‘Uit onze analyse blijkt dat dit deels te wijten was aan het cholesterolverhogende effect van ongefilterde koffie’, zegt professor Thelle.

Professor Thelle merkte op dat ongefilterde koffie het risico op overlijden niet verhoogde in vergelijking met het onthouden van koffie – behalve bij mannen van 60 jaar en ouder, waar ongefilterde koffie in verband werd gebracht met een verhoogde cardiovasculaire mortaliteit.

Hij zei: “We hadden maar één meting van het koffieverbruik, maar we weten dat de brouwgewoonten in Noorwegen tijdens de follow-upperiode veranderden. Wij zijn van mening dat sommige vrouwen en jongere mannen die ongefilterde koffie drinken, overschakelden op gefilterd, waardoor de associatie met cardiovasculaire mortaliteit sterker werd, terwijl oudere mannen minder geneigd waren hun gewoonten te veranderen. ”

Professor Thelle benadrukte dat dit observatiegegevens zijn, maar dat als volksgezondheidsinstanties hem om advies zouden vragen, het zou zijn: “Voor mensen die weten dat ze een hoog cholesterolgehalte hebben en daar iets aan willen doen, blijf weg van ongefilterd brouwsel, inclusief koffie gemaakt met een cafetière. Drink voor iedereen de koffie met een gerust geweten en ga voor gefilterd. ”