Hoe stralingskoeling ons leven comfortabel en gezond kan houden

De combinatie van speciale koelpanelen en natuurlijke ventilatie kan de overdracht van ziekten minimaliseren en tegelijkertijd energie besparen.

Volgens een nieuwe analyse van de University of British Columbia, University of Pennsylvania en Princeton University, kan een nieuw systeem van gekoelde panelen dat airconditioning kan vervangen, ook helpen het risico van overdracht van ziekten binnenshuis te verminderen.

De onderzoekers berekenden de airconditioning vereisten in 60 van ‘s werelds dichtstbevolkte steden – met de extra ventilatie die nodig was vanwege COVID-19. Vervolgens vergeleken ze de energiekosten met hun koelmethode, gebruikmakend van de gekoelde panelen en natuurlijke ventilatie.

De resultaten, gepubliceerd in de COVID-19-editie van Applied Energy, toonden aan dat de alternatieve oplossing tot 45 procent van de benodigde energie kan besparen, terwijl de bewoners van het gebouw zich comfortabel voelen en de kamers voldoende worden opgefrist.

Dr.Adam Rysanek, professor aan de school voor architectuur en landschapsarchitectuur aan UBC en co-auteur van het artikel, merkt op dat veel richtlijnen voor de volksgezondheid, evenals instanties in de bouwsector, aanbevelen om de toevoer van frisse buitenlucht naar gebouwen te vergroten. om het risico op verspreiding van COVID-19 en andere ziekten te verminderen.

“Als we echter blijven vertrouwen op conventionele HVAC-systemen om de hoeveelheid verse lucht binnenshuis te verhogen kan het energieverbruik zelfs verdubbelen. Dat is de aard van conventionele HVAC.”

“Als alternatief kunnen we mensen aanmoedigen om nieuwe soorten stralingskoelsystemen te installeren, waardoor ze hun ramen open kunnen houden, zelfs als het buiten warm is. Deze alternatieve systemen kunnen een voldoende niveau van thermisch comfort bieden, de bescherming tegen ziekten verhogen en de impact verminderen voor het milieu”, zegt Rysanek, directeur van de Building Decisions Research Group van de faculteit toegepaste wetenschappen van UBC.

Rysanek en zijn collega’s hebben eerder hun koelsysteem gedemonstreerd in het hete en vochtig klimaat van Singapore. Ze bouwden een openbaar paviljoen met een systeem van gekoelde buizen omsloten door een membraan dat condensatie voorkomt. Hierdoor voelden de inzittenden zich comfortabel en zelfs koel, zonder de luchttemperatuur rondom het menselijk lichaam te veranderen.

“Je kunt het zien als slanke airconditioning – of, nog beter, als een groen alternatief voor energieverslindende airconditioning,” zei Rysanek.

Toronto is één van de steden die in de laatste analyse zijn opgenomen, net als Beijing, Miami, Mumbai, New York en Parijs. In al deze regio’s kunnen piektemperaturen in de zomer oplopen tot meer dan 35 graden Celsius (95 graden Fahrenheit).

“Eén van de belangrijkste gevolgen van klimaatverandering is de versnelde stijging van de gemiddelde temperatuur en piektemperaturen, vooral in stedelijke gebieden. We verwachten dat de vraag naar binnenkoeling de komende jaren zal toenemen. Als we gezond en comfortabel willen wonen en tegelijkertijd ons energieverbruik verminderen moeten we serieus overwegen om een ​​revolutie teweeg te brengen in onze historische benadering van airconditioning “, voegt Rysanek eraan toe.

Rysanek merkt op dat, hoewel gekoelde paneelsystemen al tientallen jaren bestaan, het toevoegen van het speciale membraan dat door het onderzoeksteam is bedacht, de sleutel zou kunnen zijn om het een commercieel levensvatbaar alternatief te maken voor traditionele HVAC-systemen in alle klimaten.

Vertaling: Andre Teirlinck