Hoe overdosis glutamaat in onze voeding ons ziek kan maken

Glutamaat is een neurotransmitter die essentieel is voor onze gezondheid en speelt een cruciale rol bij het activeren van ons zenuwstelsel en onze immuunrespons. Het komt van nature voor in eiwitten en gefermenteerd voedsel. Wanneer voedingsmiddelen echter ultraverwerkt zijn, kunnen ze glutamaat aanmaken in overmatige hoeveelheden, die, wanneer ze overmatig geconsumeerd worden door het standaard Amerikaanse dieet, symptomen kunnen veroorzaken die geassocieerd worden met angst, ADHD en autisme en chronische ontstekingen in ons lichaam kunnen verhogen.

Vandaag op The Dhru Purohit Podcast praat Dhru met Dr. Katherine Reid over glutamaat, het verband met mononatriumglutamaat en de alarmerende hoeveelheid die door bewerkte eiwitten in onze voeding wordt gecreëerd. Dr. Reid deelt de belangrijkste bronnen van glutamaat en haar persoonlijke ervaring en die van haar dochter met een glutamaatarm dieet. Ze bespreekt ook welke groep mensen het meest bezorgd moet zijn over de hoeveelheid glutamaat in hun voeding, waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van overmatig glutamaat en het REID Dieet Protocol.

Dr. Katherine Reid behaalde haar PhD in de biochemie, waarbij ze zich specifiek richtte op eiwitchemie. Ze had een 20-jarige carrière in de biotechnologie, gericht op de ontwikkeling van eiwit farmaceutica en kankerdiagnostiek. Ze veranderde haar focus snel nadat bij haar dochter autisme was vastgesteld en ze ontdekte dat het verminderen van MSG in het dieet veel van de symptomen van haar dochter verminderde.