Hoe electronica ons kwetsbaar maakt bij uitbarstingen zonnevlammen

Grote zonnevlammen, ook wel coronale massa-ejecties (CME’s) genoemd, kunnen een aanzienlijke impact hebben op de ruimteomgeving en de technologische infrastructuur van de aarde. Wanneer een CME optreedt, komt er een grote uitbarsting van energie en geladen deeltjes vrij uit de corona van de zon en kunnen ze met hoge snelheden door de ruimte reizen.

Een van de belangrijkste effecten van CME’s is de verstoring van het aardmagnetisch veld, wat kan leiden tot geomagnetische stormen en aurora’s. Deze stormen kunnen fluctuaties in elektriciteitsnetten, satellietcommunicatie en navigatiesystemen veroorzaken, waardoor deze technologieën mogelijk worden verstoord of zelfs beschadigd. In extreme gevallen kunnen CME’s ook leiden tot het uitvallen van elektriciteitsnetten en andere kritieke infrastructuur, zoals GPS-systemen.

CME’s kunnen ook gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Wanneer de geladen deeltjes van een CME de atmosfeer van de aarde bereiken, kunnen ze een toename van het stralingsniveau veroorzaken. Dit kan mogelijk van invloed zijn op de gezondheid van astronauten en bemanningen van luchtvaartmaatschappijen, en het risico op blootstelling aan straling voor mensen op grote hoogte vergroten.

Naast deze effecten kunnen grote zonnevlammen ook radiocommunicatie verstoren en interferentie veroorzaken met andere soorten draadloze communicatie, zoals mobiele netwerken.

Op 1 september 1859 observeerde Carrington twee helderwitte lichtvlekken op het oppervlak van de zon, waarvan hij later vaststelde dat het zonnevlammen waren. Deze fakkels werden gevolgd door een coronale massa-ejectie (CME), een grote vrijgave van plasma en magnetische velden uit de atmosfeer van de zon.

De CME bereikte de aarde binnen 17 uur en veroorzaakte wijdverspreide aurora’s en verstoringen van telegraafsystemen. Telegrafisten meldden elektrische schokken, vonken en branden in hun apparatuur, en sommigen konden zelfs berichten verzenden zonder batterijen te gebruiken. Je snapt wat de impact kan zijn op onze moderne apparatuur en digitale kwetsbaarheid bij een herhaling van zo’n gebeurtenis.

Modern onderzoek heeft aangetoond dat als er vandaag een soortgelijke gebeurtenis zou plaatsvinden, dit catastrofale gevolgen zou kunnen hebben voor onze moderne technologie en infrastructuur. De intense elektromagnetische straling van een zonnestorm kan wijdverbreide black-outs veroorzaken, satellieten en communicatiesystemen beschadigen en zelfs de veiligheid van astronauten in de ruimte aantasten.

Dit soort zonnestormen heeft ook een effect op onze gezondheid volgens deze studies:

De studie concludeerde dat deze geomagnetische stormen geassocieerd waren met een 19% verhoogd risico op een beroerte in het algemeen en met een 27% verhoogd risico bij volwassenen onder de 65 jaar.

https://www.health.com/condition/stroke/solar-flare-health-effects

Langetermijnstudie van hartslagvariabiliteitsreacties op veranderingen in de zonne- en geomagnetische omgeving

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805718/