Hoe eenzaamheid invloed heeft op het levenseinde

Volgens een studie verschenen in de Journal of the American Geriatrics Society over Amerikanen ouder dan 50 jaar die stierven tussen 2004 en 2014 bleek dat eenzamen werden belast met meer ongemakken en meer intense zorg nodig hadden aan hun levenseinde vergeleken met niet eenzame mensen.

In een onderzoek van 2.896 deelnemers, dat is gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, was een derde van de volwassenen eenzaam. Naast een verhoogde kans op lastige ongemakken aan het einde van het leven, hadden eenzame individuen meer nood aan

levensondersteuning in de laatste 2 levensjaren (35,5% versus 29,4%) en meer kans op sterven in een verpleeghuis (18,4% versus 14,2%) dan niet eenzamen.

“Eenzaamheid is een diepgaand psychosociaal fenomeen met hevige  implicaties voor de gezondheid en het welzijn van oudere volwassenen aan het einde van het leven,’ zei hoofdauteur Nauzley Abedini, MD, MSc, van de Universiteit van Michigan. “We moeten als zorgverleners, maar ook als samenleving screenen op en tussenkomen in eenzaamheid, niet alleen tijdens het sterven, maar ook daarvoor tegen het einde van het leven. ”

Vertaling: Andre Teirlinck

Extra informatie

Studie: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.16354