Hoe een eiwit in hartspier helpt bij het voorkomen van hartfalen

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben ontdekt dat een eiwit bijdraagt ​​aan de normale hartontwikkeling en -functie door het sarcoplasmatisch reticulum te reguleren, een netwerk van tubuli in hartspiercellen.

Het sarcoplasmatisch reticulum is de sleutel in de ontwikkeling en progressie van hartaandoeningen, die biochemische veranderingen, structurele hermodellering en achteruitgang regelt. Maar hoe dit membraangebonden systeem zichzelf organiseert, is nog grotendeels onbekend – vooral in cellen met een sterk gedifferentieerd of divers netwerk zoals hartspiercellen of cardiomyocyten.

“Onze bevindingen tonen aan dat een eiwit genaamd REEP5 een cruciale rol speelt bij het reguleren van cellulaire stressreacties in hartspiercellen”, zegt Frank Shin-Haw Lee, een promovendus in het laboratorium van Anthony Gramolini, een universitair hoofddocent fysiologie in U van T’s. Faculteit Geneeskunde die is gevestigd in het Ted Rogers Center for Heart Research.

“Wanneer REEP5 is uitgeput, destabiliseert het het hart en vermindert het de hoeveelheid bloed die het hart bij elke contractie kan pompen”, zegt Lee. “Toen we dit eiwit bij zowel muizen als zebravissen verwijderden, vervormde het de structuur en vorm van cardiomyocyten en leidde het tot hartstoornissen.”

Het tijdschrift Nature Communications publiceerde de bevindingen deze week.

Bron: persbericht Universiteit van Toronto