Hoe achterhalen de hersenen feiten?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een gedeelde set van systemen in de hersenen een belangrijke rol kan spelen bij het beheersen van het ophalen van feiten en persoonlijke herinneringen die in het dagelijks leven worden gebruikt.

Wetenschappers van de Universiteit van York zeggen dat hun bevindingen relevant kunnen zijn voor geheugenstoornissen, waaronder dementie, waar problemen bij het onthouden van relevante informatie van invloed kunnen zijn op het dagelijks leven van de patiënten.

Onderzoekers zeggen dat de bevindingen ook belangrijke implicaties kunnen hebben voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie kunstmatige intelligentiesystemen, die langetermijn geheugen gebruiken bij het oplossen van computerproblemen.

De opslag van langetermijn geheugen van de hersenen is onderverdeeld in het feitelijk geheugen en het geheugen van persoonlijke ervaringen.

Samen helpen deze twee opslagplaatsen voor langetermijn geheugen ons de wereld om ons heen te begrijpen en erop te reageren.

Tientallen jaren van klinisch en experimenteel onderzoek hebben aangetoond dat deze twee opslagplaatsen vertegenwoordigd zijn in twee afzonderlijke hersengebieden.

Maar de nieuwe studie suggereert dat een gedeelde reeks hersenregio’s een belangrijke rol speelt bij het beheersen van het succesvol ophalen van zwakke herinneringen.

Met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvormingstechnologie bestudeerden onderzoekers hoe deze regio’s hun activiteit verhoogden wanneer deelnemers werd gevraagd om feitelijke herinneringen en persoonlijke herinneringen op te halen.

Hoofdonderzoeker dr. Deniz Vatansever, voorheen van de Universiteit van York en nu werkzaam voor het Institute of Science and Technology for Brain-inspired Intelligence, Fudan University zei: “Het nieuw onderzoek suggereert dat ondanks hun functionele verschillen, met succes zwakke informatie uit deze twee geheugensystemen afhankelijk kunnen zijn van een gedeeld hersenmechanisme”.

“Onze herinneringen stellen ons in staat om logisch te zijn en flexibel te communiceren met de wereld om ons heen. Hoewel onze sterk gecodeerde herinneringen in de meeste gevallen voldoende kunnen zijn voor de taak die voor ons ligt: denkend aan het inpakken van een strandlaken voor een aanstaande vakantie aan zee kan deze sterke herinnering in andere gevallen irrelevant zijn zoals bij het inpakken voor een zakenreis. Als zodanig moeten we het ophalen van relevante herinneringen strikt controleren om verschillende taken onder verschillende omstandigheden op te lossen. Onze resultaten geven aan dat dit controleproces kan worden gedeeld door beide feitelijke en persoonlijke geheugentypes.”

Senior auteur Prof. Elizabeth Jefferies van de Afdeling Psychologie, Universiteit van York, zei: “Om gepaste gedachten en gedragingen te genereren, moeten we op een zeer flexibele manier putten uit onze geheugenopslag. Deze nieuwe studie belicht controleprocessen binnen de hersenen die ons in staat stellen ons te concentreren op ongebruikelijke aspecten van de betekenis van woorden en zwak gecodeerde persoonlijke ervaringen op te halen. Deze controle over het geheugen stelt ons in staat creatief te zijn en ons aan te passen als onze doelen of omstandigheden veranderen.”

Vertaling: Andre Teirlinck