Hiv medicatie kan mogelijk helpen bij macula degeneratie

Wetenschappers hebben een groep medicijnen geïdentificeerd die een belangrijke oorzaak van verlies van gezichtsvermogen kunnen helpen stoppen na een onverwachte ontdekking die een fundamentele overtuiging over DNA teniet doet. De medicijnen, bekend als nucleoside reverse transcriptaseremmers of NRTI’s, worden vaak gebruikt om HIV te behandelen. De nieuwe ontdekking suggereert dat ze ook nuttig kunnen zijn tegen droge maculaire degeneratie, ook al veroorzaakt een virus die zichtstelende aandoening niet.

Een overzicht van vier verschillende databases van ziektekostenverzekeringen suggereert dat mensen die deze medicijnen gebruiken, het risico op het ontwikkelen van droge maculaire degeneratie aanzienlijk hebben verminderd, een aandoening die miljoenen Amerikanen treft.

“We zijn buitengewoon opgewonden dat het verminderde risico werd gereproduceerd in alle databases, elk met miljoenen patiënten”, zegt Jayakrishna Ambati, MD, een toponderzoeker van maculadegeneratie aan de University of Virginia School of Medicine. “Deze bevinding biedt echte hoop bij de ontwikkeling van de eerste behandeling voor deze blinde ziekte.”

Gericht op maculaire degeneratie

De nieuwe ontdekking komt uit Ambati; Fred H. Gage, PhD, van het Salk Institute for Biological Studies; en medewerkers over de hele wereld. Het werk herschrijft ons begrip van DNA en onthult voor de eerste keer dat het kan worden vervaardigd in het cytoplasma van onze cellen, buiten de celkern die ons genetisch materiaal herbergt.

De opbouw van een bepaald type DNA in het cytoplasma, Alu, draagt ​​bij aan maculaire degeneratie, vonden de onderzoekers. Deze opeenhoping lijkt een belangrijke laag cellen te doden die de visuele cellen van het netvlies voedt.

Op basis van deze ontdekking besloten de onderzoekers naar medicijnen te kijken die de aanmaak van dit DNA blokkeren, om te zien of ze het gezichtsvermogen kunnen helpen voorkomen. Ze analyseerden meerdere databases van Amerikaanse ziektekostenverzekeringen – die meer dan 100 miljoen patiënten gedurende twee decennia omvatten – en ontdekten dat mensen die NRTI’s gebruikten bijna 40% minder kans hadden op het ontwikkelen van droge maculaire degeneratie.

De onderzoekers dringen aan op verder onderzoek om te bepalen of deze medicijnen of veiliger derivaten, bekend als Kamuvudines, die beide een belangrijke inflammatoire route blokkeren, kunnen helpen bij het voorkomen van verlies van het gezichtsvermogen door droge maculaire degeneratie.

“Een klinische proef met deze ontstekingsremmende medicijnen is nu gerechtvaardigd”, zegt Ambati, de oprichter en directeur van UVA’s Center for Advanced Vision Science. “Het is ook fascinerend hoe het blootleggen van de ingewikkelde biologie van de genetica en het combineren ervan met big data-archeologie inzichten in nieuwe medicijnen kan stimuleren.”

Ambati, van de afdeling Oogheelkunde van UVA, heeft eerder vastgesteld dat NRTI’s ook diabetes kunnen helpen voorkomen.

Links

http://www.healthsystem.virginia.edu/home.html