Het treurige lot van de kerstboom

Vandaag 16 november 2020 zag ik op het nieuws dat de boswachter Kimberlee Philips in Amerika zeer vereerd is met het feit dat uit haar bos een gigantisch mooie boom gekapt wordt om voor het Capitool te prijken. Ook de vrachtwagenchauffeur wast verguld van het feit dat hij dit transport mocht verzorgen. En als klap op de vuurpijl is deze ecocide nieuws bij RTL4!

Het zijn oude gewoontes van vorige eeuwen die men koestert. Het idee dat jij wordt uitgekozen betekent toch wel wat.

Je kunt je afvragen of er nog steeds niets is veranderd in de hoofden van mensen. Hebben ze in de afgelopen eeuw niets meegekregen dat we alle bronnen opmaken, dat het ecosysteem bijna geheel stuk is, dat de natuur waarin we leven en deel van uitmaken stuk gaat, dat ons eigen voorbestaan elk moment voorbij kan zijn? Hebben ze de Club van Rome niet gehoord? Hebben ze ‘The Inconvenient Truth’ van Al gore niet gehoord? Hebben ze de voorspelling van Stephen Hawking niet gehoord dat de mensheid binnenkort weg is door eigen toedoen?

En toch gaan we Kerstmis vieren, een feest ter nagedachtenis aan de belofte van vernieuwing door een nieuw mens vieren met het doodmaken van een boom die leven geeft. Ook nog eens een redelijk oude boom. Hij kan echter nog vele jaren of eeuwen ouder worden en heel veel van de noodzakelijke zuurstof geven en CO2 opnemen, dieren huisvesten etc. etc., maar nee we kappen deze boom om enkele weken ons ego tevreden te stellen.

Wat een waanzin heerst er nog steeds.

Het is de jaarlijkse ecocide die we koesteren omdat we vast willen houden aan oude tradities. Is het omdat ons ego pijn doet als we geen boom in huis of op het marktplein hebben staan? Zijn we zo ver afgedaald dat we nog steeds niet snappen dat het kappen van bomen en het vervuilen en overbevissen van de wateren maakt dat er straks geen zuurstof meer is om van te leven? Snappen we niet dat er dieren moeten leven waaronder wij mensen om het leefbaar te hebben op deze planeet? Snappen we ondanks alle berichten wat planten, struiken en bomen ons allemaal wel niet geven dat we ze dus moeten koesteren?

Waarom koesteren we de ecocide? Is de mens nog steeds slapende voor wat gaande is?

Er zijn al jarenlang in het tuincentrum mooie duurzame alternatieven te koop om ons ego te bevredigen. Mijn mooiste kerstboom was ooit van en papieren koker met daaroverheen een papierenzak die in de vorm van een kerstboom was geknipt met daarop met potlood wat versieringen aangebracht.

Pauline Laumans

Zielsfluisteraar, beschermer van het leven

Holistisch therapeut

Www.libertasinvivo.com