Het gebruik van mobiele telefoons kan de spermakwaliteit beïnvloeden

Een team van UNIGE en het Zwitserse TPH heeft een groot onderzoek gepubliceerd dat meer dan tien jaar aan gegevens omvat over de effecten van mobiele telefoons op de spermakwaliteit van jonge mannen.

Heeft elektromagnetische straling van mobiele telefoons invloed op de spermakwaliteit? Hoewel er verschillende milieu- en levensstijlfactoren zijn voorgesteld om de afname van de spermakwaliteit van de afgelopen vijftig jaar te verklaren, moet de rol van mobiele telefoons nog worden aangetoond. Een team van de Universiteit van Genève (UNIGE), in samenwerking met het Zwitsers Instituut voor Tropische en Volksgezondheid (Zwitserse TPH), heeft een groot transversaal onderzoek over dit onderwerp gepubliceerd.

Het laat zien dat frequent gebruik van mobiele telefoons geassocieerd is met een lagere spermaconcentratie en een lager totaal aantal zaadcellen. Onderzoekers vonden echter geen enkel verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en een lage beweeglijkheid en morfologie van het sperma. Lees de resultaten in Fertility & Sterility.

De spermakwaliteit wordt bepaald door de beoordeling van parameters zoals de spermaconcentratie, het totaal aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van het sperma en de spermamorfologie. Volgens de waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal een man hoogstwaarschijnlijk meer dan een jaar nodig hebben om een kind te verwekken als zijn spermaconcentratie lager is dan 15 miljoen per milliliter. Bovendien neemt de procentuele kans op zwangerschap af als de spermaconcentratie onder de 40 miljoen per milliliter komt.

Uit veel onderzoeken is gebleken dat de spermakwaliteit de afgelopen vijftig jaar is afgenomen. Het aantal zaadcellen is naar verluidt gedaald van gemiddeld 99 miljoen per milliliter naar 47 miljoen per milliliter. Aangenomen wordt dat dit fenomeen het resultaat is van een combinatie van omgevingsfactoren (hormoonontregelaars, pesticiden, straling) en levensstijl (voeding, alcohol, stress, roken).

Het beoordelen van de impact van mobiele telefoons.

Is de mobiele telefoon ook de schuldige? Na het uitvoeren van het eerste nationaal  onderzoek (2019) naar de spermakwaliteit van jonge mannen in Zwitserland, heeft een team van de Universiteit van Genève (UNIGE) het grootste cross sectioneel onderzoek over dit onderwerp gepubliceerd. Het is gebaseerd op gegevens van 2886 Zwitserse mannen tussen 18 en 22 jaar, gerekruteerd tussen 2005 en 2018 in zes militaire centra voor dienstplicht.

In samenwerking met het Zwitsers Instituut voor Tropische en Volksgezondheid (Zwitserse TPH) bestudeerden wetenschappers de associatie tussen spermaparameters van 2886 mannen en hun gebruik van mobiele telefoons. ‘De mannen vulden een gedetailleerde vragenlijst in over hun levensstijl, hun algemene gezondheidstoestand en meer specifiek de frequentie waarmee ze hun telefoon gebruikten, en waar ze hem neerlegden als hij niet in gebruik was’, zegt Serge Nef, hoogleraar in de gezondheidszorg, uit. de afdeling Genetische Geneeskunde en Ontwikkeling van de UNIGE Faculteit der Geneeskunde en van het SCAHT – Swiss Center for Applied Human Toxicology, die het onderzoek mede leidde.

Deze gegevens onthulden een verband tussen frequent gebruik en een lagere spermaconcentratie. De mediane spermaconcentratie was significant hoger bij de groep mannen die hun telefoon niet vaker dan één keer per week gebruikten (56,5 miljoen/ml) vergeleken met mannen die hun telefoon meer dan 20 keer per dag gebruikten (44,5 miljoen/ml). Dit verschil komt overeen met een afname van 21% in de spermaconcentratie bij frequente gebruikers (>20 keer/dag) vergeleken met zeldzame gebruikers (<1 keer>

Is 4G minder schadelijk dan 2G?

Deze omgekeerde associatie bleek meer uitgesproken in de eerste onderzoeksperiode (2005-2007) en nam geleidelijk af in de loop van de tijd (2008-2011 en 2012-2018). ‘Deze trend komt overeen met de transitie van 2G naar 3G, en vervolgens van 3G naar 4G, die heeft geleid tot een vermindering van het zendvermogen van telefoons’, legt Martin RÖÖsli, universitair hoofddocent bij het Zwitserse TPH, uit.

‘Eerdere onderzoeken naar de relatie tussen het gebruik van mobiele telefoons en de spermakwaliteit zijn uitgevoerd bij een relatief klein aantal individuen, waarbij zelden rekening werd gehouden met informatie over levensstijl, en waren onderhevig aan selectiebias, omdat ze werden gerekruteerd in vruchtbaarheidsklinieken. Dit heeft tot onduidelijke resultaten geleid”, zegt Rita Rahban, senior onderzoeker en onderwijsassistent bij de afdeling Genetische Geneeskunde en Ontwikkeling van de Faculteit der Geneeskunde van de UNIGE en bij de SCAHT, hoofdauteur en medeleider van het onderzoek.

Het maakt niet uit waar je je telefoon neerlegt.

Data-analyse lijkt ook aan te tonen dat de positie van de telefoon – bijvoorbeeld in een broekzak – niet geassocieerd was met lagere spermaparameters. ‘Het aantal personen in dit cohort dat aangaf dat ze hun telefoon niet dicht bij hun lichaam droegen, was echter te klein om op dit specifieke punt een echt robuuste conclusie te trekken’, voegt Rita Rahban toe.

Deze studie was, net als de meeste epidemiologische onderzoeken naar de effecten van het gebruik van mobiele telefoons op de spermakwaliteit, gebaseerd op zelfgerapporteerde gegevens, wat een beperking is. Door dit te doen, werd aangenomen dat de door het individu gerapporteerde gebruiksfrequentie een nauwkeurige schatting was van de blootstelling aan elektromagnetische straling. Om deze beperking aan te pakken, werd in 2023 een door het Federaal Bureau voor het Milieu (FOEN) gefinancierd onderzoek gelanceerd.

Het doel is om de blootstelling aan elektromagnetische golven direct en nauwkeurig te meten, evenals de soorten gebruik (bellen, webnavigatie, verzenden berichten – en om hun impact op de reproductieve gezondheid en het vruchtbaarheidspotentieel van mannen te beoordelen. De gegevens worden verzameld met behulp van een applicatie die elke toekomstige deelnemer op zijn mobiele telefoon zal downloaden. Het onderzoeksteam is actief bezig met het werven van deelnemers voor dit onderzoek.