Ontstekingen gemakkelijker beheersen door hersenen te misleiden

De studie op muizen en gepubliceerd in Current Biology is ook de eerste die aantoont dat de gevestigde beschermende effecten van vasten ten minste gedeeltelijk worden gemedieerd door de hersenen, in plaats van door een gebrek aan voedingsstoffen zoals algemeen gedacht.

Gefinancierd door de Medical Research Council, toont het wetenschappelijke team aan dat het misleiden van de hersenen om te denken aan  vasten voldoende is om effecten van echt vasten te veroorzaken. Wetenschappers weten al lang dat periodiek vasten kan helpen bij het bevorderen van de gezondheid, waaronder het verminderen van de ernst van chronische ontsteking, regeneratie van het immuunsysteem, het verlichten van bijwerkingen van chemotherapie en zelfs het bevorderen van de levensduur.

Maar de onderzoekers lieten nu zien dat het mogelijk is om enkele van de gunstige effecten van vasten bij muizen te veroorzaken, zonder dat ze daadwerkelijk vasten.

Het team ontwikkelde een manier om een groep van ongeveer 5.000 gespecialiseerde hersencellen in te schakelen, AGRP -neuronen genaamd, een klein aantal vergeleken met de 70 miljoen of zo zenuwcellen in het hele hersenen gebied die verantwoordelijk zijn voor het genereren van het gevoel van honger.

Met behulp van gespecialiseerde beeldvorming technieken waren ze in staat om het effect van een systemische ontsteking bij de muizen te visualiseren wiens hersencellen waren behandeld om fluorescent te gloeien.

Verlies van eetlust en negatieve energiebalans zijn gemeenschappelijke kenmerken van infectie en ontstekingen bij alle dieren, maar worden verondersteld beschermende rollen te hebben door de beschikbaarheid van voedingsstoffen te verminderen voor de gastheer en  het pathogeen metabolisme.

Het team ontdekte dat de AGRP-neuronen een verminderd niveau van voedingsstoffen detecteren en reageren door terug sturen naar de lichaamssignalen die ontstekingsremmende effecten hebben. Kunstmatig inschakelen van deze gespecialiseerde hersencellen was ook voldoende om ontstekingsremmende effecten te genereren.

Senior van auteur Dr. Giuseppe D ’Agostino van de Universiteit van Manchester zei:” Hoewel het als paradoxaal kan worden beschouwd, zijn de gunstige effecten van vasten tijdens ziekte bekend “.

“We hebben nu ontdekt dat de hersenen een belangrijke rol spelen in dit mechanisme.”

Dr. Gabriella Aviello van de Universiteit van Napels voegde eraan toe: “Er is duidelijk nog een lange weg te gaan, maar de hoop is dat als we dit mechanisme kunnen benutten, er een manier kan zijn om nuchtere memetie therapieën te ontwikkelen die de gunstige effecten van vasten genereren in die medische aandoeningen waar caloriebeperkingen minder wenselijk of contraproductief zijn.

Vertaling: Andre Teirlinck