Hersenactiviteitspatronen na trauma kan geestelijke gezondheid voorspellen

De manier waarop de hersenen van een persoon reageren op stress na een traumatische gebeurtenis, zoals een auto-ongeluk, kan helpen om hun geestelijke gezondheidsresultaten op de lange termijn te voorspellen, blijkt uit onderzoek dat wordt ondersteund door het National Institute of Mental Health (NIMH), onderdeel van de National Institute of Mental Health (NIMH), onderdeel van de National Institute of Mental Health (NIMH). Instituten van Gezondheid. Het onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry, maakt deel uit van de door het NIMH gefinancierde AURORA-studie (externe link), een grootschalige, multisite-studie die meer dan 3.000 mensen volgde tot een jaar na blootstelling aan een traumatische gebeurtenis .

Bewijs uit eerdere onderzoeken suggereert dat het gebruikelijk is dat mensen een breed scala aan reacties vertonen na een traumatische ervaring, zoals een natuurramp of een ernstig ongeval. De ene persoon kan aanvankelijke symptomen vertonen die in de loop van de tijd vanzelf afnemen, terwijl een ander langdurige symptomen kan hebben die het uitvoeren van dagelijkse activiteiten bemoeilijken. Deze verschillende reacties vallen niet netjes in de bestaande diagnostische categorieën en hoewel er bekende risico- en veerkrachtfactoren zijn die verband houden met geestelijke gezondheidsresultaten, zijn onderzoekers nog niet in staat om te voorspellen hoe een specifieke persoon zal vergaan na het ervaren van een traumatische gebeurtenis.

Met behulp van een verscheidenheid aan neurobiologische, gedrags- en zelfrapportagemaatregelen hopen de AURORA-onderzoeksonderzoekers een uitgebreid beeld te krijgen van de factoren die in de loop van de tijd een rol spelen in de geestelijke gezondheid van trauma-overlevenden. Om deze inspanning te helpen bevorderen, zullen AURORA-onderzoeksgegevens beschikbaar worden gesteld aan de bredere onderzoeksgemeenschap via het NIMH-gegevensarchief.

Als onderdeel van de studie leidde Jennifer Stevens, Ph.D. (externe link), van de Emory University in Atlanta, een onderzoek naar hersenactiviteit na een trauma bij een eerste groep van 69 AURORA-deelnemers die werden gezien op een afdeling spoedeisende hulp na een auto-ongeluk. Stevens en collega’s veronderstelden dat verschillende patronen van stressgerelateerde hersenactiviteit de mentale gezondheidssymptomen van deelnemers op de lange termijn kunnen voorspellen bij een reeks diagnoses.

Twee weken na het ongeval lieten de deelnemers hun hersenactiviteit meten via functionele MRI terwijl ze een reeks standaard computertaken uitvoerden. De taken beoordeelden hun hersenactiviteit als reactie op signalen van sociale dreiging, beloningssignalen en situaties waarin ze een reactie moesten remmen.

In de komende zes maanden vulden de deelnemers ook digitale enquêtes in waarin ze zelf symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie, dissociatie, angst en impulsiviteit rapporteerden.

Analyses van de hersenactiviteitsgegevens van de deelnemers onthulden vier verschillende profielen:

Reactief/ontremd: Hoge activiteit gerelateerd aan zowel bedreiging als beloning; weinig activiteit gerelateerd aan responsremming
Lage beloning/hoge dreiging: Hoge activiteit gerelateerd aan dreiging; lage activiteit gerelateerd aan beloning
Hoge beloning: geen activiteit gerelateerd aan bedreiging; weinig activiteit gerelateerd aan responsremming; hoge activiteit gerelateerd aan beloning
Geremd: deactivering gerelateerd aan dreiging; enige activiteit gerelateerd aan remming; lage activiteit gerelateerd aan beloning
De onderzoekers voerden vervolgens dezelfde analyses uit met een aparte groep van 77 AURORA-deelnemers die ook op een afdeling spoedeisende hulp werden gezien na blootstelling aan een reeks traumatische gebeurtenissen die niet beperkt waren tot auto-ongelukken. In deze groep vonden ze bewijs voor drie van de vier profielen: reactief / ongeremd, lage beloning / hoge bedreiging en geremd. Deze profielen waren niet gecorreleerd met andere demografische, gezondheidsgerelateerde, traumagerelateerde of locatiespecifieke kenmerken.

Kijkend naar de hersenactiviteitsprofielen van deelnemers in relatie tot hun geestelijke gezondheidsresultaten, ontdekten Stevens en co-auteurs dat deelnemers met het reactieve / ongeremde profiel – degenen die hoge activiteit vertoonden gerelateerd aan zowel bedreiging als beloning – hogere niveaus van symptomen van beide PTSS rapporteerden en angst gedurende de follow-upperiode van zes maanden vergeleken met de andere profielen.

De onderzoekers vonden geen verband tussen een van de hersenactiviteitsprofielen en andere geestelijke gezondheidsresultaten, zoals symptomen van depressie, dissociatie of impulsiviteit.

Het verband tussen hoge beloningsreactiviteit (als onderdeel van het reactieve / ongeremde profiel) en langetermijnsymptomen was onverwacht, aangezien eerdere onderzoeken een verband aangaven tussen lage beloningsreactiviteit en posttrauma PTSS en depressie. De uiteenlopende bevindingen kunnen worden verklaard door het feit dat reactiviteit op beloning en bedreiging zelden samen wordt onderzocht in traumagerelateerde studies. De onderzoekers suggereren dat beloningsreactiviteit meer aandacht verdient in toekomstige studies als een potentiële risicofactor voor stressgerelateerde symptomen na trauma.

Deze bevindingen zijn voorlopig en aanvullend onderzoek met grotere monsters zal nodig zijn om deze op de hersenen gebaseerde profielen te bevestigen en te verfijnen. Deze eerste bevindingen suggereren echter dat de profielen zinvolle informatie kunnen bieden over de kwetsbaarheid van een persoon voor stress na het ervaren van een traumatische gebeurtenis. Het opstellen van betrouwbare, voorspellende profielen van stressrespons zou de klinische zorg kunnen verbeteren, waardoor zorgverleners effectieve interventies kunnen leveren die zijn afgestemd op de individuele behoeften en omstandigheden van trauma-overlevenden.