Heeft sponsoring in sport een ongezonde relatie met junkfood?

Januari is een tijd waarin veel mensen hun dieet herwaarderen en die zoete snacks wegzetten na overmatig genieten tijdens de feestelijke periode. Veel goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn gericht op sport en fitness, maar zijn de lijnen nu vervaagd omdat grote sportorganisaties door sponsoring blijven samenwerken met bewerkte voedingsmiddelen en dranken?

In de nieuwste aflevering van de podcast ‘Experts in Sport’ wordt gastheer Martin Foster (Applied Sport Management Lead) vergezeld door Joe Piggin, senior docent Sport Management, om junkfood-sponsoring in sport en de mogelijke impact ervan op de samenleving te bespreken.

“De eenvoudige marketinglogica is dat sponsors contact maken met consumenten op een zeer emotionele tijd in hun leven. Sport is emotioneel, het gaat om betrokkenheid, het gaat om vreugde en de onzekerheid van een uitkomst, alles wat ertoe leidt dat consumenten enthousiast worden, “zei Joe.

“Dat is de reden waarom sportorganisaties, clubs en evenementen het doelwit zijn van voedselbedrijven en in het verleden alcohol- en sigarettenbedrijven. Ze zijn nog steeds het doelwit van gokbedrijven en als je nadenkt over deze vier voorbeelden; gokken, sigaretten, alcohol en junkfood, dat zijn dingen die in de samenleving veel schade kunnen aanrichten.

“Maar – en dit is waar we ons bezighouden met de economie ervan – hebben de bedrijven die veel van dit soort producten verkopen het geld om sport te kunnen sponsoren, omdat deze producten goedkoop zijn om op schaal te maken.” Ook worden de gevolgen van merkmacht besproken en hoe conflicterende berichten een gevaarlijk precedent kunnen scheppen, legt Joe uit:

“Waar ik een probleem mee heb is op Rio 2016 (Olympische Spelen) dat ze de ultra-bewerkte voedingsmiddelen sieren zoals Coco Pops en Crunchy Nut Cornflakes, die zeer veel suiker bevatten. “Als je een ouder denkt, nou, ik zou dit suikerrijke ontbijtgranen niet voor mijn kind moeten kopen, maar tegelijkertijd op de pakketten, kun je een dag winnen met een Olympische held – dat is een zeer verwarrende boodschap. De ouders denken, oh, als het Olympische atleten op het pakket heeft, moet het wel goed zijn … het creëert wel een aantal echte problemen op het gebied van gezondheidsbevordering. ”

Martin en Joe kijken ook naar de toekomst van sportsponsoring, inclusief mogelijke volgende stappen om de gezondheid van jongeren te beschermen. De podcast kan volledig worden gedownload door Buzzsprout te bezoeken, waar luisteraars zich ook kunnen aanmelden om een ​​melding te ontvangen zodra nieuwe afleveringen zijn gepubliceerd.

Link