Heeft luchtverontreiniging invloed op de geestelijke gezondheid op latere leeftijd?

In een onderzoek onder vrouwen van 80 jaar en ouder werd het wonen op locaties met hogere blootstelling aan luchtverontreiniging geassocieerd met verhoogde depressieve symptomen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society.

Bij het bekijken van individuele luchtverontreinigende stoffen ontdekte een team onder leiding van onderzoekers van de University of Southern California dat langdurige blootstelling aan stikstofdioxide of fijne deeltjes luchtverontreiniging gepaard ging met verhoogde depressieve symptomen, maar met slechts een klein effect. De resultaten suggereerden ook dat depressieve symptomen een rol kunnen spelen bij het koppelen van langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging aan geheugenverlies meer dan 10 jaar na de blootstelling.

“Dit is de eerste studie die laat zien hoe blootstelling aan luchtverontreiniging depressieve symptomen beïnvloedt, evenals het onderlinge verband tussen de symptomen en de daaropvolgende geheugenafname die niet werd gevonden bij oudere mensen jonger dan 80 jaar”, aldus hoofdauteur Andrew Petkus, PhD.

Senior auteur Jiu-Chiuan Chen, MD, ScD, voegde toe: “We weten dat blootstelling op latere leeftijd aan luchtverontreinigende stoffen de hersenveroudering versnelt en het risico op dementie verhoogt, maar onze nieuwe bevindingen suggereren dat de oudste populaties mogelijk reageren op neurotoxiciteit door luchtvervuiling in een andere manier die verder moet worden onderzocht. “