UV-lichttechnologie om overdracht Covid-19 binnenshuis te verminderen

Een recente studie heeft aangetoond dat een UV-lichttechnologie die al wordt gebruikt om de verspreiding van andere door de lucht overgedragen ziekten in gebouwen te voorkomen, effectief kan zijn tegen Covid-19.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PeerJ, ontdekte dat UV-kiemdodende straling (UVGI) in de bovenste kamer SARS-CoV-2-virusdeeltjes kan doden, die kunnen worden overgedragen door aerosol-druppeltjes die in de lucht zweven.

Het is bekend dat UVC zeer effectief is in het ‘doden’ of inactiveren van micro-organismen, maar dit type UV-licht is schadelijk voor mensen. UVGI in de bovenste kamer maakt slim gebruik van UVC-licht om een ​​bestralingsveld boven de hoofden van kamerbewoners te creëren, zodat het de lucht kan desinfecteren terwijl de mensen in de kamer veilig blijven.

De studie, geleid door onderzoekers van de Queen Mary University of London en Leeds Beckett University, testte de haalbaarheid van UVGI in de bovenkamer om de overdracht van Covid-19 te verminderen door historisch gepubliceerde gegevens te analyseren die het effect van UV-straling op coronavirussen onderzoeken. Bij het evalueren van alle gegevens, toonde het onderzoeksteam aan dat SARS-CoV-2-virusdeeltjes die in de lucht worden aangetroffen, waarschijnlijk gevoelig zijn voor UVC, en ook dat de niveaus van UVC-licht die nodig zijn om het virus te inactiveren praktisch en veilig zouden zijn voor de bovenkamer. toepassingen.

Het wordt nu algemeen aanvaard dat de overdracht van SARS-CoV-2-virusdeeltjes door kleine ademhalingsdruppeltjes een van de belangrijkste manieren is waarop Covid-19 zich tussen mensen verspreidt. Het risico van overdracht via de lucht is vooral hoog in slecht geventileerde gebouwen en er is een dringende behoefte aan technologieën om de verspreiding van Covid-19 binnen deze ruimtes te verminderen.

Professor Clive Beggs, emeritus hoogleraar Toegepaste Fysiologie aan de Leeds Beckett University, zei: “ Nu we weten dat Covid-19-infectie kan optreden door blootstelling aan het virus in de lucht, wordt het steeds belangrijker om manieren te vinden om het risico van overdracht te minimaliseren, vooral in gebouwen. . Hoewel we weten dat het dragen van maskers en het openen van ramen effectieve manieren zijn om de verspreiding van Covid-19 binnenshuis te minimaliseren, zijn deze maatregelen niet altijd praktisch, vooral niet in de winter. ”

“Upper room UVGI is al een gevestigde technologie en heeft bewezen effectief te zijn om de verspreiding van andere ziekten zoals mazelen en tuberculose binnen gebouwen te voorkomen. Deze studie toont aan dat we goede redenen hebben om aan te nemen dat deze technologie ook binnenruimtes zoals kantoren kan beschermen. , of restaurants en bars, en helpen ons om op een veilige manier terug te keren naar het ‘normale’ leven. ”

Dr. Eldad Avital, Reader in Computational (& Experimental) Fluids and Acoustics bij Queen Mary, zei: “Nu wordt het meer een technisch probleem van hoe we deze techniek kunnen gebruiken om de verspreiding in gebouwen te voorkomen. Dit is waar computationele vloeistofdynamica wordt belangrijk omdat het vragen kan beantwoorden over hoeveel UVGI-lampen nodig zijn en waar ze moeten worden gebruikt. Een ding waarvan we weten dat het bijzonder belangrijk is voor deze systemen is luchtverplaatsing, dus om ze effectief te laten werken in slecht geventileerde ruimtes, heeft u om plafondventilatoren of andere apparaten te gebruiken om ervoor te zorgen dat grotere aerosoldeeltjes voldoende worden bestraald. ”

Het onderzoeksteam concentreert zich nu op het begrijpen hoe UV-luchtdesinfectietechnologieën in de praktijk kunnen worden gebracht. Een project waar ze momenteel aan werken, betreft het gebruik van een goedkoop luchtzuiveringssysteem om lucht te ‘desinfecteren’ op basis van de UVC-technologie. “Het idee is dat lucht uit de kamer kan worden gehaald met een luchtreiniger en gedesinfecteerd met UVC-licht, voordat de ‘schone’ lucht weer de kamer in wordt gevoerd”, aldus dr. Avital.

“Een ander interessant gebied dat we onderzoeken, is het gebruik van ionisatoren om de lucht te desinfecteren. Deze systemen geven negatieve ionen af ​​in de lucht die zich vasthechten aan positieve ionen, zoals virussen, waardoor ze zwaarder worden. Hierdoor vallen ze op de grond of op oppervlakken, waar ze vervolgens kunnen worden verwijderd met normale reinigingsmethoden. “