Grote baby’s kunnen bij volwassenheid hoger risico lopen op hartritmestoornissen

Verhoogd geboortegewicht houdt verband met de ontwikkeling van atriumfibrilleren op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek dat werd gepresenteerd op het 31e Great Wall International Congress of Cardiology (GW-ICC).

GW-ICC 2020 is een virtuele bijeenkomst van 19 tot 25 oktober. Faculteit van de European Society of Cardiology (ESC) zal deelnemen aan gezamenlijke wetenschappelijke sessies met de GW-ICC als onderdeel van het ESC Global Activities-programma.

Studieauteur Dr. Songzan Chen van de Universiteit van Zhejiang, Hangzhou, China zei: “Onze resultaten suggereren dat het risico op atriumfibrilleren op volwassen leeftijd hoger kan zijn voor grote pasgeborenen (meer dan 4.000 gram of 8 pond 13 ons) dan die met een normaal geboortegewicht. Het voorkomen van een verhoogd geboortegewicht zou een nieuwe manier kunnen zijn om boezemfibrilleren bij nakomelingen te voorkomen – bijvoorbeeld met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige controles tijdens de zwangerschap, vooral bij vrouwen met overgewicht, obesitas of diabetes. ”

Hij voegde eraan toe: “Mensen die met een hoog gewicht worden geboren, moeten een gezonde levensstijl aannemen om hun kans op het ontwikkelen van de hartritmestoornis te verkleinen.”

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis, die wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen treft.1 Mensen met boezemfibrilleren hebben een vijf keer groter risico op een beroerte. De relatie tussen geboortegewicht en atriumfibrilleren is controversieel.2-5 Deze studie onderzocht het levenslange causale effect van geboortegewicht op het risico van atriumfibrilleren.

De onderzoekers voerden een natuurlijk gerandomiseerde gecontroleerde studie uit – een techniek die Mendeliaanse randomisatie wordt genoemd. Eerst gebruikten ze gegevens van 321.223 individuen in een genoombrede associatiestudie (GWAS) om 132 genetische varianten te identificeren die verband houden met geboortegewicht.6 Vervolgens identificeerden ze welke van die varianten een rol spelen bij atriumfibrilleren met behulp van gegevens van 537.409 deelnemers aan het Atriumfibrilleren Consortium (van wie 55.114 atriumfibrilleren hadden en 482.295 niet) .7

Om de natuurlijk gerandomiseerde gecontroleerde studie uit te voeren, werden de 132 genetische varianten willekeurig toegewezen aan de 537.409 deelnemers bij de conceptie, waardoor elk individu een geboortegewicht in grammen kreeg. De onderzoekers analyseerden vervolgens het verband tussen geboortegewicht en boezemfibrilleren.

Een verhoogd geboortegewicht werd in verband gebracht met een verhoogd risico op atriumfibrilleren op latere leeftijd. Concreet hadden deelnemers met een geboortegewicht dat 482 gram (ongeveer 1 standaarddeviatie) boven het gemiddelde lag (3.397 gram) 30% meer kans om de hartritmestoornis te ontwikkelen (odds ratio = 1,30; 95% betrouwbaarheidsinterval 1,18-1,44; p = 0,0000004).

Dr. Chen zei: “Een belangrijk punt van onze studie is de methodologie, die ons in staat stelt te concluderen dat er mogelijk een oorzakelijk verband bestaat tussen een hoog geboortegewicht en atriumfibrilleren. We kunnen echter niet uitsluiten dat de lengte en het gewicht van volwassenen de redenen voor het verband Geboortegewicht is een robuuste voorspeller voor volwassen lengte, en langere mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van boezemfibrilleren Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het verband tussen geboortegewicht en boezemfibrilleren zwakker was wanneer rekening werd gehouden met het volwassen gewicht. “2

Professor Guosheng Fu van Sir Run Run Shaw Hospital (SRRSH), verbonden aan de Zhejiang University School of Medicine, en een van de voorzitters van het Wetenschappelijk Comité van GW-ICC 2020, zei: “ Deze studie levert genetisch bewijs voor de associatie tussen een verhoogd geboortegewicht en het verhoogde risico op boezemfibrilleren. Uit dit onderzoek kunnen we zien dat het verminderen van het aantal pasgeborenen met een verhoogd geboortegewicht waarschijnlijk wordt beschouwd als een haalbare preventie om de last van boezemfibrilleren te verlichten. Daarom zouden zwangere vrouwen meer aandacht moeten besteden aan de dieetcontrole en regelmatige controles, vooral voor mensen met obesitas of diabetes. Even belangrijk is dat mensen geboren met een hoog geboortegewicht zich bewust moeten zijn van het verminderen van andere risicofactoren om boezemfibrilleren te voorkomen. ”

Professor Michel Komajda, voormalig voorzitter van de ESC en regionale ambassadeur van Global Affairs voor Azië bij GW-ICC 2020, zei: “Boezemfibrilleren is een verwoestende ziekte die vermijdbare beroertes veroorzaakt als ze niet wordt behandeld. We weten dat mensen met een ongezonde levensstijl meer kans hebben. om boezemfibrilleren te ontwikkelen, en het risico kan worden verlaagd door fysieke activiteit en het onder controle houden van het lichaamsgewicht. Deze studie is een welkome aanvulling op onze kennis over het voorkomen van boezemfibrilleren. ”

Links