Blauw licht filterbrillen verbeteren slaap en productiviteit tijdens het werk

Tijdens de pandemie is de hoeveelheid schermtijd voor veel mensen sterk gestegen. Nieuw onderzoek toont aan dat het dragen van een blauw licht filterbril voor het slapen gaan kan leiden tot een betere nachtrust en bijdraagt aan een productievere werkdag.

“We ontdekten dat het dragen van een bril die blauw licht filtert, de slaap, de werkbevlogenheid, taakprestaties en burgerschapsgedrag verbetert en contraproductief werkgedrag vermindert”, zegt Cristiano L. Guarana, assistent-professor management en ondernemerschap aan de Indiana University Kelley School of Business. “Het dragen van zo’n bril creëert een vorm van fysiologische duisternis, waardoor zowel de hoeveelheid slaap als de kwaliteit van de slaap verbetert.”

De meeste technologie die we vaak gebruiken – zoals computerschermen, smartphones en tablets – straalt blauw licht uit dat volgens eerder onderzoek de slaap kan verstoren. Werknemers zijn hiervan afhankelijker geworden vooral door afstandsonderwijs en thuiswerk als gevolg van de corona pandemie.

De media hebben onlangs bericht over de voordelen van blauw licht filterglazen voor degenen die veel tijd achter een computerscherm doorbrengen. Dit nieuw onderzoek vergroot het begrip van het circadiaans ritme, een natuurlijk, intern proces dat de slaap-waakcyclus reguleert en zich grofweg elke 24 uur herhaalt.

“Over het algemeen waren de effecten van het dragen van een blauw licht filterbril sterker voor ‘nachtbrakers’ dan voor ‘ochtend leeuweriken’, zei Guarana, die eerder al heeft onderzocht hoe slaapgebrek zakelijke beslissingen, relaties en ander gedrag in organisaties beïnvloedt. “Uilen hebben meestal slaapperiodes later op de dag, terwijl leeuweriken vaak slaapperiodes hebben

vroeg op de dag.

“Hoewel de meesten van ons er baat bij hebben om blootstelling aan blauw licht te verminderen, lijken uil werknemers meer te profiteren omdat ze meer geconfronteerd worden met een verkeerde uitlijning tussen hun interne klok en de extern gecontroleerde werktijd. Ons model benadrukt de manier en het tijdstip van het dragen van blauw licht filterende brillen werknemers kunnen helpen om beter te leven en te werken.”

De bevindingen verschijnen in het artikel “The Effects of Blue-Light Filtration on Sleep and Work Outcomes “, online gepubliceerd door de Journal of Applied Psychology. Guarana is de corresponderende auteur; zijn co-auteurs zijn Christopher Barnes en Wei Jee Ong van de Universiteit van Washington.

Het onderzoek wees uit dat dagelijkse betrokkenheid en uitvoering van taken mogelijk zijn gerelateerd aan meer onderliggende biologische processen zoals het circadiane ritme.

“Ons onderzoek pusht de chronotype literatuur om de relatie tussen de timing van circadiane processen en deprestatie van de werknemers te bekijken”, schreven de onderzoekers.

Een goede nachtrust komt niet alleen de werknemers ten goede; het is ook bevorderlijk voor het werk.

“Deze studie levert het bewijs van een zeer kosteneffectieve manier van verbetering van de slaap- en werkresultaten van werknemers, en het impliciet rendement op investering is gigantisch,” zei Barnes, hoogleraar management en de Evert McCabe fellow aan de Universiteit van Washington Foster School of Business. “Ik ken persoonlijk geen andere interventiesdie zo krachtig zijn tegen zo’n lage prijs. ”

In twee onderzoeken verzamelden de wetenschappers gegevens van 63 bedrijfsmanagers en 67 callcenter bedienden op kantoren in Brazilië en maten de taakprestaties van klanten.  De deelnemers werden willekeurig gekozen om glazen te testen die blauw licht filterden tegenover placebo brillen.

“Werknemers zijn vaak verplicht om ‘s ochtends vroeg te werken, wat kan leiden tot een verkeerde uitlijning tussen hun interne klok en de externe gecontroleerde werktijd,” zeiden de onderzoekers, eraan toevoegend dat hun analyses een algemeen patroon toonden dat filtratie van blauw licht een cumulatief effect had op de belangrijkste prestatievariabelen, althans op korte termijn.

“Blootstelling aan blauw licht zou een punt van zorg moeten zijn voor alle organisaties”, zei Guarana. “De alomtegenwoordigheid van het fenomeen suggereert dat de controle over blootstelling aan blauw licht voor organisaties een haalbare eerste stap kan zijn in het

beschermen tegen verstoring van de circadiane cycli van hun werknemers.”

Links

http://newsinfo.iu.edu/

http://dx.doi.org/10.1037/apl0000806