Gezond vet beïnvloed door verandering in dieet en circadiaanse klok

Volgens een preklinische studie, gepubliceerd in Nature, kan volgens onderzoekers van het Health Science Center van de University of Texas in Houston (UTHealth), het veranderen van je eetgewoonten of van je circadiaanse klok van invloed zijn op gezond vetweefsel.

Gezond vetweefsel zorgt voor energie, ondersteunt de celgroei, beschermt organen en houdt het lichaam warm. Een dieet van goede kwaliteit en geconsumeerd tijdens onze actieve cyclus is belangrijk voor het behoud van gezond vet, vonden de onderzoekers.

Adipocytenvoorlopercellen rijpen uit tot adipocyten – de gezonde vetcellen die deel uitmaken van ons vetweefsel, dat energie opslaat als vet. Onderzoekers ontdekten dat adipocytenvoorlopers een ritmische dagelijkse proliferatie ondergaan gedurende de 24-uurscyclus onder normale patronen van energie inname.

Toen onderzoekers echter een vetrijk dieet introduceerden, of de temporele patronen van voedselconsumptie veranderden, zodat muizen gelijke hoeveelheden voedsel aten tijdens zowel de slaap- als de waakfase, werd dit 24-uurs patroon van pre-adipocytproliferatie vernietigd.

“We ontdekten dat wanneer we muizen een vetrijk dieet gaven, de proliferatie van preadipocyten verhoogde en het ritmische patroon vernietigde”, zegt Kristin Eckel-Mahan, PhD, assistent-professor bij het Centrum voor Metabolische en Degeneratieve Ziekten van het Brown Foundation Institute of Molecular Medicine for the Prevention of Human Diseases bij UTHealth en hoofdauteur van het onderzoek. “Wat we voorspellen, is dat deze 24-uurs variaties in de proliferatie van deze cellen in de loop van ons leven echt belangrijk zijn voor het behoud van gezond vet.”

Door het circadiaans ritme af te schaffen en na verloop van tijd een vetrijk dieet te volgen, zullen gezonde vetcellen uitgeput raken, en de studie suggereert dat deze verstoring misschien moeilijk om te keren is. Door de uitputting van adipocytvoorlopercellen kunnen er geen gezonde nieuwe adipocyten in het weefsel worden gemaakt, wat uiteindelijk leidt tot defecten in de vetopslag en overtollig lipide dat overgaat in andere organen, zoals de lever en spieren. Eckel-Mahan zegt dat vet in deze gebieden kan leiden tot diabetes type 2 en insulineresistentie.

“In een ideale wereld zou iedereen een normale slaap-waakcyclus aanhouden en niet eten op de verkeerde uren van de dag, dus niet te laat voor het slapengaan of in de vroege ochtend. Je moet ook wegblijven van vetrijke diëten, waarvan we nu hebben aangetoond dat het de ritmische proliferatie van onze preadipocyten vernietigt. De 24-uursklok die we hebben is belangrijk als het gaat om ons gezond vet, en we moeten het zo veel mogelijk beschermen,” zei hoofdauteur Aleix Ribas-Latre , PhD, bij het Helmholtz Institute for Metabolic, Obesity and Vascular Research (HI-MAG) van het Helmholtz Zentrum München aan de Universiteit van Leipzig en het Universitair Ziekenhuis Leipzig in Duitsland.

Vertaling: Andre Teirlinck