Relatie ADHD bij volwassenen en tal van fysieke aandoeningen

Volwassenen met ADHD lopen een groter risico op een breed scala aan fysieke aandoeningen, waaronder ziekten van het zenuwstelsel, de luchtwegen, het bewegingsapparaat en de stofwisseling, volgens een groot register-gebaseerd onderzoek van Karolinska Institutet in Zweden, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry.

“Het identificeren van gelijktijdig voorkomende lichamelijke ziekten kan belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van volwassenen met ADHD en voor de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten op de lange termijn”, zegt hoofdauteur Ebba Du Rietz, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Medische Epidemiologie en Biostatistiek, Karolinska Instituut.

ADHD is een veel voorkomende neuropsychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit, en wordt vaak behandeld met stimulerende therapie (methylfenidaten of amfetaminen).

Vier miljoen individuen bestudeerd

Eerdere studies suggereren een verhoogd risico op een aantal lichamelijke gezondheidsproblemen bij volwassenen met ADHD, maar slechts een beperkt aantal van deze associaties is grondig onderzocht. Bovendien ontbreken gedetailleerde behandelrichtlijnen voor volwassenen met ADHD en gelijktijdig voorkomende lichamelijke aandoeningen. Nu hebben onderzoekers van het Karolinska Institutet mogelijke verbanden tussen ADHD en een breed scala aan lichamelijke ziekten op volwassen leeftijd onderzocht, en of er genetische of omgevingsfactoren bij betrokken zijn.

Meer dan vier miljoen individuen (volledige broers en zussen en paren van halfbroers en zussen van moederszijde) geboren tussen 1932-1995 werden geïdentificeerd via Zweedse registers en gevolgd tussen 1973-2013. Klinische diagnoses werden verkregen uit het Zweedse nationale patiëntenregister. De onderzoekers onderzochten het risico op 35 verschillende fysieke aandoeningen bij personen met ADHD in vergelijking met personen zonder, en bij broers en zussen van personen met ADHD in vergelijking met broers en zussen van personen zonder.

Geassocieerd met veel voorwaarden

Personen met ADHD hadden een statistisch significant verhoogd risico op alle onderzochte lichamelijke aandoeningen behalve artritis. De sterkste associaties werden gevonden voor ziekten van het zenuwstelsel, de luchtwegen, het bewegingsapparaat en de stofwisseling. De diagnoses die het sterkst geassocieerd waren met ADHD waren aan alcohol gerelateerde leverziekte, slaapstoornissen, chronische obstructieve longziekte (COPD), epilepsie, leververvetting en obesitas. ADHD werd ook in verband gebracht met een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson en dementie.

“Deze resultaten zijn belangrijk omdat therapie met stimulerende middelen zorgvuldige monitoring vereist bij ADHD-patiënten met gelijktijdig voorkomende hartaandoeningen, hypertensie en leverfalen”, zegt senior auteur Henrik Larsson, professor aan de Universiteit van Örebro en gelieerd onderzoeker aan het Karolinska Institutet.

Onderliggende genetische factoren

Het verhoogde risico werd grotendeels verklaard door onderliggende genetische factoren die zowel bijdroegen aan ADHD als aan de lichamelijke ziekte, met uitzondering van aandoeningen van het zenuwstelsel en leeftijdsgebonden ziekten. Volle broers en zussen van personen met ADHD hadden een significant verhoogd risico op de meeste fysieke aandoeningen.

De onderzoekers willen nu de onderliggende mechanismen en risicofactoren bestuderen, evenals de impact van ADHD op het beheer en de prognose van lichamelijke ziekten bij volwassenen.

De studie werd gefinancierd door de Swedish Research Council, de Swedish Brain Foundation, de Swedish Research Council for Health, Working Life and Welfare, Region Stockholm, StratNeuro (Karolinska Institutet), het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie en het National Institute. van Geestelijke Gezondheid. Ebba Du Rietz heeft gediend als spreker voor Shire Sweden AB buiten het ingezonden werk. Henrik Larsson heeft gediend als spreker voor Evolan Pharma en Shire/Takeda en heeft onderzoeksbeurzen ontvangen van Shire/Takeda. Co-auteur Marica Leone is een medewerker van Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson. Zie het wetenschappelijke artikel voor een volledige lijst van mogelijke belangenconflicten.

Publication: “Mapping phenotypic and aetiological associations between ADHD and physical conditions in adulthood in Sweden: a genetically informed register study”. Ebba Du Rietz, Isabell Brikell, Agnieszka Butwicka, Marica Leone, Zheng Chang, Samuele Cortese, Brian M. D’Onofrio, Catharina A. Hartman, Paul Lichtenstein, Stephen V. Faraone, Ralf Kuja-Halkola, Henrik Larsson. The Lancet Psychiatry, online 6 July 2021, doi: 10.1016/S2215-0366(21)00171-1.