Gepersonaliseerde hersenstimulatie verlicht ernstige depressiesymptomen

Casestudy toont veelbelovend bewijs van concept voor lopende klinische onderzoeken

Gerichte neuromodulatie die is afgestemd op de kenmerkende symptomen van individuele patiënten is een steeds vaker voorkomende manier om falende hersencircuits te corrigeren bij mensen met epilepsie of de ziekte van Parkinson.

Nu hebben wetenschappers van het Dolby Family Center for Mood Disorders van UC San Francisco een nieuwe gepersonaliseerde neuromodulatie benadering aangetoond die – tenminste bij één patiënt – binnen enkele minuten verlichting kon bieden van symptomen van ernstige therapieresistente depressie.

De benadering wordt specifiek ontwikkeld als een mogelijke behandeling voor het aanzienlijke deel van de mensen met een slopende depressie die niet reageren op bestaande therapieën en een hoog risico op zelfmoord lopen. “De hersenen zijn, net als het hart, een elektrisch orgaan, en er is een groeiende acceptatie in het veld dat de defecte hersennetwerken die depressie veroorzaken – net als epilepsie of de ziekte van Parkinson – in een gezondere toestand kunnen worden gebracht door gerichte stimulatie. “, zegt Katherine Scangos, MD, PhD, een assistent-professor bij de afdeling Psychiatrie en Gedragswetenschappen en corresponderende auteur van de nieuwe studie.

“Eerdere pogingen om neuromodulatie voor depressie te ontwikkelen, hebben altijd bij alle patiënten stimulatie op dezelfde plaats toegepast, en volgens een regelmatig schema dat niet specifiek gericht is op de pathologische hersentoestand. We weten dat depressie verschillende mensen op heel verschillende manieren treft, maar het idee van het in kaart brengen van geïndividualiseerde locaties voor neuromodulatie die passen bij de specifieke symptomen van een patiënt, was niet goed onderzocht.

” In een casestudy die op 18 januari 2021 in Nature Medicine werd gepubliceerd, brachten Scangos en collega’s de effecten in kaart van milde stimulatie van verschillende stemmingsgerelateerde hersenplaatsen bij een patiënt met een ernstige therapieresistente depressie. Ze ontdekten dat stimulatie op verschillende locaties verschillende symptomen van de hersenziekte zou kunnen verlichten – angst verminderen, energieniveaus verhogen of plezier in alledaagse activiteiten herstellen – en met name dat de voordelen van verschillende stimulatieplekken afhingen van de mentale toestand van de patiënt op het moment.

Vertaling: Pieter Tau