Genetische verschillen in vet in lichaam van mannen en vrouwen

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Virginia laat zien hoe genetische verschillen in het vet in het lichaam van mannen en vrouwen de ziektes beïnvloeden die elk geslacht waarschijnlijk zal krijgen.

Onderzoekers Mete Civelek, Warren Anderson en hun medewerkers hebben vastgesteld dat verschillen in vetopslag en -vorming bij mannen en vrouwen de activiteit van 162 verschillende genen in vetweefsel sterk beïnvloeden. Verder zijn er 13 van de genen in varianten die verschillende effecten hebben bij mannen en vrouwen. Sommige van die geïdentificeerde genen zijn al in verband gebracht met aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De bevindingen helpen bij het verklaren van de verschillende gezondheidsrisico’s waarmee mannen en vrouwen worden geconfronteerd, en ze vormen de weg voor betere, meer gerichte behandelingen.

“Obesitas wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidsrisico’s, en hoe mannen en vrouwen overtollige calorieën opslaan als vet, maakt een verschil in hoe ze verschillende vatbaarheden hebben voor veelvoorkomende ziekten”, zegt Civelek, van UVA’s Department of Biomedical Engineering, een gezamenlijk programma van UVA’s. School of Medicine en School of Engineering. “We bestudeerden mensen met verschillende etnische groepen en gezondheidsproblemen, en we vonden een groep genen die verschillen in hun overvloed tussen mannen en vrouwen, onafhankelijk van etniciteit of gezondheidsstatus.”

Een van de grote uitdagingen van genetisch onderzoek is de enorme hoeveelheid informatie die het produceert. Eerdere studies hadden duizenden genen geïdentificeerd in vet die zich anders leken te gedragen op basis van geslacht, maar Civelek en zijn medewerkers vonden ‘robuuste’ verschillen in slechts 162. Dit was gebaseerd op de analyse van de onderzoekers van ongeveer 3.000 menselijke monsters verzameld uit geografisch en etnisch diverse populaties.

“Door een verscheidenheid aan gegevensbronnen te combineren, waren we in staat om specifieke genen te identificeren die als doelwit konden worden gebruikt om verschillende therapeutische resultaten bij mannen en vrouwen te bewerkstelligen”, zei Anderson, een lid van het laboratorium van Civelek.

Dieper graven de onderzoekers zes specifieke genen die bijzonder invloedrijk waren in termen van het reguleren van de activiteit van vetweefsel. “We kunnen ons nu concentreren op deze zes genen als potentiële therapeutische doelen”, zei Civelek. De bevindingen zijn vooral opmerkelijk omdat er veel onderzoek is gedaan naar sekseverschillen in vetweefsel in termen van de verdeling ervan (bijvoorbeeld peervormige versus appelvormige lichamen) en andere aspecten, maar de belangrijke genetische bijdragen zijn relatief onontgonnen gebleven.

“Wij geloven dat onze bevindingen nuttig zullen zijn bij de inspanningen van precisiegeneeskunde om medicijndoelen te vinden die kunnen helpen bij specifieke problemen waarmee mannen en vrouwen worden geconfronteerd,” zei Civelek. “Mannen zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor hart- en vaatziekten en vrouwen voor obesitas. De vetgenen die we hebben geïdentificeerd, kunnen bijdragen aan de ernst van die ziekten en hoe mannen en vrouwen anders op de behandeling reageren. ”

Links

https://www.virginia.edu/

https://engineering.virginia.edu/faculty/mete-civelek

https://genomebiology.biomedcentral.com/