Geboorteafwijkingen geven groter risico op kanker op latere leeftijd

Mensen geboren met ernstige geboorteafwijkingen lopen hun hele leven een hoger risico op kanker, hoewel het relatieve risico het grootst is in de kindertijd en vervolgens afneemt volgens een studie die vandaag door The BMJ is gepubliceerd. De onderzoekers ontdekten een aanhoudend verhoogd risico op kanker bij mensen die waren geboren met zowel niet-chromosomale als chromosomale afwijkingen, wat suggereert dat geboorteafwijkingen een gemeenschappelijke oorzaak kunnen hebben met sommige vormen van kanker, of dat nu genetische, omgevings- of een combinatie van de twee.

Het is algemeen aanvaard dat mensen met ernstige geboorteafwijkingen een groter risico hebben op het ontwikkelen van kanker tijdens de kindertijd en adolescentie, maar het is minder duidelijk of dat risico aanhoudt tot in de volwassenheid, dus gingen onderzoekers op onderzoek uit.

Ze gebruikten gezondheidsregisters in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden om 62.295 mensen tot 46 jaar te identificeren die de diagnose kanker hadden gekregen en vergeleken ze met 724.542 mensen zonder diagnose van kanker (controles) per land en geboortejaar.

Uit de gegevens bleek dat 3,5% van de gevallen (2.160 van de 62.295) en 2,2% van de controles (15.826 van de 724.542) een ernstig geboorteafwijking had en dat de kans op het ontwikkelen van kanker 1,74 keer hoger was bij mensen met ernstige geboorteafwijkingen dan bij mensen met ernstige geboorteafwijkingen. die zonder.

De kans op kanker bij mensen met geboorteafwijkingen was het grootst bij kinderen van 0-14 jaar (2,52 keer hoger) en nam vervolgens af, maar het was nog steeds 1,22 keer hoger bij volwassenen van 20 jaar of ouder met ernstige geboorteafwijkingen in vergelijking met degenen zonder.

Vooral mensen met aangeboren hartafwijkingen, defecten aan de geslachtsorganen of het zenuwstelsel, skeletdysplasie en chromosomale afwijkingen (te weinig of te veel chromosomen of ontbrekend, extra of onregelmatig deel van chromosomaal DNA) bleven een groter risico op kanker later leven.

Het type geboorteafwijking had een duidelijke invloed op het daaropvolgende risico en het type kanker.

De kans op kanker was bijvoorbeeld het hoogst (5,53 keer hoger) bij mensen met chromosomale afwijkingen zoals het syndroom van Down. De meest voorkomende vorm van kanker bij mensen met geboorteafwijkingen veroorzaakt door chromosomale afwijkingen was leukemie.

Structurele geboorteafwijkingen, zoals defecten aan het oog, zenuwstelsel en urinewegen, werden in verband gebracht met latere kanker in hetzelfde orgaan of dezelfde locatie, hoewel de onderzoekers benadrukken dat sommige van deze associaties gebaseerd waren op kleine aantallen.

Dit was een grote studie met robuuste Scandinavische nationale registratiesystemen, maar de auteurs benadrukken enkele beperkingen. Het onderzoek omvatte bijvoorbeeld alleen diagnoses die in het eerste levensjaar waren gesteld en in het ziekenhuis werden bevestigd, dus sommige minder zichtbare geboorteafwijkingen zijn mogelijk over het hoofd gezien.

En hoewel rekening werd gehouden met factoren als in-vitrofertilisatie, leeftijd van de moeder en roken door de moeder, konden andere potentieel invloedrijke factoren, zoals het inkomen van de ouders of opleiding, niet worden gecorrigeerd.

Desalniettemin zeggen de onderzoekers: “Onze studie toonde aan dat geboorteafwijkingen verband houden met het risico op kanker op volwassen leeftijd, maar ook in de adolescentie en kindertijd, een bevinding van klinisch belang voor gezondheidswerkers die verantwoordelijk zijn voor de follow-up van personen met geboorteafwijkingen.”

Zij wijzen erop dat het toezicht op kanker bij kinderen met geboorteafwijkingen is besproken, maar dat tot dusver het absolute kankerrisico als te laag wordt beschouwd.

“De belangrijkste implicatie van onze resultaten is om een ​​verdere grondgedachte te geven voor aanvullende studies over de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij de ontwikkelingsstoornissen die ten grondslag liggen aan zowel geboorteafwijkingen als kanker”, concluderen ze.

Weinig van de associaties die in deze studie worden beschreven, suggereren dat screening haalbaar of wenselijk is voor de meeste kinderen of volwassenen met geboorteafwijkingen, zeggen Amerikaanse onderzoekers in een gekoppeld redactioneel commentaar.

De relatie tussen kankers en geboorteafwijkingen is waarschijnlijk complex, schrijven ze, en deze studie maakte geen onderscheid tussen genetische, omgevings- en iatrogene verklaringen voor de waargenomen associaties.

Als zodanig zeggen ze dat de klinische implicaties van deze studie beperkt zijn, maar de bevindingen zouden zeker aanleiding moeten zijn voor verder onderzoek “dat belangrijke preventieve mogelijkheden kan bieden en patiëntengroepen met een hoog risico kan identificeren voor verbeterde, gerichte surveillance.”

Links

http://www.bmj.com/

http://dx.doi.org/10.1136/bmj.m4060