Geavanceerde wondverbanden voor brandwonden bij kinderen

Brandwonden zijn een van de meest voorkomende verwondingen van Australiërs en een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de vier jaar. Hoewel de overlevingskansen van brandwondenpatiënten aanzienlijk zijn verbeterd, blijft de behandeling van brandwonden bij kinderen een uitdaging, vooral met de opkomst van multiresistente bacteriën.

Nu zou nieuwe technologie van de University of South Australia een revolutie teweeg kunnen brengen in de behandeling van brandwonden bij kinderen door het gebruik van op stimuli reagerende verbanden die infectie veilig verminderen en genezing stimuleren.

Dit onderzoek bouwt voort op de recente publicaties van het onderzoeksteam in de tijdschriften Acta Biomaterialia en Biomedicines waarin de antimicrobiële werkzaamheid van ultrakleine zilveren nanodeeltjes tegen wondbiofilms wordt beschreven.

Het geavanceerde hydrogel-gecoate verband met zilveren nanodeeltjes, ontwikkeld door een onderzoeksteam van UniSA’s Future Industries Institute (Dr Zlatko Kopecki, Professor Allison Cowin en Professor Krasimir Vasilev), zal een ‘on demand’ afgifte van ultrakleine zilveren nanodeeltjes opleveren die veilig kunnen worden afgebroken antibiotica-resistente bacteriën en bevorderen wondherstel.

De innovatie van de behandeling ligt in een toedieningssysteem dat reageert op veranderingen in pH en temperatuur en alleen wordt geactiveerd als er een infectie aanwezig is.

Hoofdonderzoeker, dr. Zlatko Kopecki van UniSA, zegt dat de nieuwe behandeling de klinische behandeling van brandwondeninfecties aanzienlijk kan veranderen.

“Wondinfectie en sepsis zijn dagelijkse problemen voor kinderen met brandwonden”, zegt Dr. Kopecki.

“Op zilver gebaseerde wondverzorgingsproducten kunnen de groei van bacteriën remmen, maar ze kunnen ook toxiciteit veroorzaken als ze te veel zilver aan wonden afgeven.

“Onze behandeling is uniek omdat het profiteert van de antibacteriële eigenschappen van zilver, maar overmatige blootstelling vermijdt, door alleen te activeren wanneer er een infectie aanwezig is.

“Deze geavanceerde, ‘on demand’ zilveren nanodeeltjesverbanden zullen ontstekingen reguleren en tegelijkertijd weefselregeneratie bevorderen, waardoor dit een veel veiligere en effectieve behandeling voor kinderen is.”

UniSA-professor Vasilev zegt dat de nieuwe technologie een gamechanger zal zijn voor het beheer van brandwonden.

“Momenteel zijn er geen responsieve wondverbanden op de markt”, zegt prof. Vasilev. “Deze gezamenlijke inspanning zal het gebruik van slimme materialen mogelijk maken in het voordeel van patiënten en clinici.”

In Australië worden jaarlijks ongeveer 50.000 brandwonden gerelateerde ziekenhuisopnames geregistreerd, waarbij vooral jonge kinderen risico lopen. Brandwonden (65 procent) of vlamverbrandingen (20 procent) zijn de meest voorkomende brandwonden bij kinderen van vier jaar en jonger.

Bijna 75 procent van alle brandwonden is te voorkomen.

Onderzoekspartners Dr. Bernard Carney en Dr. Andrew May, van de Burns Unit van het Women’s and Children’s Hospital (WCH), werken samen met UniSA om de pathogenen die aanwezig zijn bij brandwonden bij kinderen beter te begrijpen en een gerichte therapiebenadering te ontwikkelen.

“Elk jaar behandelt de Brandwondenafdeling van het WCH ongeveer 600 kinderen die aan brandwonden lijden, waarbij brandwonden een aanzienlijk deel van deze verwondingen uitmaken”, zegt dr. May.

“Meestal gebeuren deze incidenten thuis. Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico omdat ze het gedrag van volwassenen graag nabootsen, wat betekent dat warme dranken, kranen en pannen allemaal grote gevarenzones zijn.

“Ondanks de moderne vooruitgang op het gebied van brandwondenchirurgie, blijft infectie een grote uitdaging voor deze kwetsbare kinderen en daarom worden actuele zilverbehandelingen op grote schaal gebruikt om dit te bestrijden.

“We zijn verheugd om samen te werken met de geweldige geesten van UniSA bij het introduceren van nieuwe zilverbehandelingen om kinderen de grootste kans te geven om te herstellen van brandwonden en hun beste leven te leiden.”