Fibroblasten betrokken bij genezing sporen tumorgroei bij kanker

De bindweefselcellen bekend als fibroblasten zijn van vitaal belang voor ons herstel van letsel. Ze detecteren weefselschade en worden aangetrokken naar de plaats van een wond, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat die beschadigd weefsel herstelt.

Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv, gepubliceerd in Nature Communications, stelt vast dat fibroblasten ook een verwoestende rol spelen bij de ontwikkeling van borstkanker. Bij kankertumoren worden fibroblasten geactiveerd om te reageren op weefsel dat door tumoren is beschadigd en ontstekingen te veroorzaken. Deze ontsteking vergemakkelijkt tumorgroei evenals metastasen in de longen.

“We hebben voor het eerst aangetoond dat deze fibroblasten bij borstkanker een ‘misleide’ wondgenezingsreactie activeren, die reageert op de weefselschade die wordt veroorzaakt door de groei van kanker,” verklaart prof. Neta Erez van de Sackler-faculteit Geneeskunde van TAU, die leidde het onderzoek voor de studie. “Het remmen van deze inflammatoire signaalwegen kan nuttig zijn bij het voorkomen van uitgezaaide terugval van borstkanker.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door voormalig TAU-student Yoray Sharon en TAU MD-promovendus Nour Ershaid in het laboratorium van prof. Erez van de afdeling Pathologie van TAU.

Volgens de studie ondersteunt de ontstekingsreactie van fibroblasten niet alleen de lokale tumorgroei in de borst, maar creëert het ook een gastvrije niche voor metastatische groei in de longen. “De fibroblasten zijn ‘geactiveerd’ en door deze activering rekruteren ze immuuncellen en beïnvloeden ze de bloedvaten,” voegt prof. Erez toe. “Met andere woorden,” borsttumoren “kapen de fysiologische reactie op weefselschade om hun groei te vergemakkelijken en creëren een niche in een verafgelegen orgaan, de longen, door ‘afstandsbediening’.”

Onderzoek voor de studie werd uitgevoerd met behulp van transgene en transplanteerbare muismodellen van borstkanker, en gevalideerd in menselijke monsters van borstkanker en in menselijke expressiegegevens.

De onderzoekers isoleerden fibroblasten in transgene muizen uit verschillende stadia van borstcarcinogenese en profileerden de expressie van al hun genen. Ze konden vervolgens vaststellen dat de ontstekingsroute niet gereguleerd is bij met kanker geassocieerde fibroblasten, vergeleken met fibroblasten geïsoleerd uit normale borstklieren. Ten slotte voerden ze functionele experimenten uit om de rol van deze route bij borstkanker te begrijpen.

“Onze bevindingen moedigen het ontwerp van preklinische en klinische studies aan om de voordelen te onderzoeken van het richten op de ontstekingsroute bij borstkanker, die effectief kan zijn bij het blokkeren van metastatische terugval”, concludeert prof. Erez. “We bestuderen nu de micro-omgeving van metastase in een poging om doelen voor preventieve interventie te identificeren die metastatische terugval kunnen remmen.”

Bron Universiteit van Tel Aviv